Ik hoor het mezelf zeggen tijdens mijn presentatie, ik herken wel dingen in de kenmerken van hsp, maar twijfel of ik dat ben, inmiddels heb ik duidelijkheid denk ik…..

Je hoort het steeds meer ik ben hoogsensitief, maar wat is dat nu eigenlijk? Zo’n 6 jaar geleden maakte ik kennis met hoogsensitiviteit door een moeder op school die mij erop wees en het boek van Elaine Aron net had gelezen. Het gesprek met haar raakte me en ik besloot het boek ook te lezen ik herkende veel, maar zeker niet alles. Ik verdiepte me er verder in, las meer boeken en zocht op internet, maar….

…ik kwam op sites waar het ging over nieuwetijdskinderen, indigokinderen, helderziendheid… Daarin waren zeker dingen herkenbaar, maar het zweverige wat eromheen hing paste niet bij mij. Daar was ik blijkbaar te nuchter voor. Op een gegeven moment was ik in een goed gesprek en diegene zei tegen mij: ‘Heb je wel eens van nieuwetijdskinderen gehoord? Dat past bij jou’ Ik was er even stil van, tjonge daar kwam die weer voorbij. Ik had het er verder nog nooit met iemand anders buiten mijn eigen gezin over gehad en had het voor mezelf afgesloten.

Ik deed er verder niks meer mee, totdat GaveMensen op mijn pad kwam. Ik las een blog over huilebalken, stresskippen, indigokinderen, nieuwetijdskinderen, oude zielen, intuïtieve mensen…termen die je op internet tegenkomt over hoogsensitiviteit waardoor ik afhaakte….. Maar deze blog ging verder, het ging over de neurobiologie van hsp, het zit dus in ons brein. Dat was interessant.

En daar stond ik dan vorige week tijdens mijn presentatie op de eerste opleidingsdag van Master of Emotions. Een opleiding die onderdeel is van mijn eigen zoektocht, maar zeker ook de mensen die ik coach. Want hoe ‘toevallig’ dat ik tot nu toe vooral mensen coach die dieper doordenken, diep geraakt worden, goed kunnen verbinden, intens genieten en zich toch vaak ‘anders’ voelden. Stuk voor stuk uniek, maar het zijn zeker geen huilebalken en stresskippen die het emotioneel heel zwaar hebben.  Het zijn vooral krachtige mensen die zich juist bevlogen inzetten op hun werk, zich willen ontwikkelen en hun talenten en kwaliteiten nog meer in willen zetten.

Wat is dat nu hsp vanuit de wetenschappelijke kijk in plaats van de zweverige negatieve kijk? Dat is teveel voor deze blog, maar het is in ieder geval positief en krachtig. De komende maanden gaat hier zeker meer over voorbij komen. HSP is namelijk een onderdeel van je ‘zijn’ en die bestaat uit verschillende persoonlijke eigenschappen. HSP is geen hokje waar je iemand in kan stoppen, het zijn geen overgevoelige, snel overprikkelde, gevoelig typjes. Het zijn unieke mensen met prachtige talenten waar we optimaal gebruik van kunnen maken als ze hun talenten (her)ontdekken, ontwikkelen en we ze op de juiste plek weten in te zetten. Net als ieder mens dus.

× Stuur een bericht