Net 17 was ik. De inkt van mijn 1e mbo diploma was net droog. En ik, ik droomde van mijn eigen onderneming.

De schuur thuis mocht ik ombouwen om mijn droom te realiseren. Ik droomde en zag het voor me hoe het zou lopen. Toch bleef het een droom, ik deed het niet. De schuur bleef de schuur zoals hij er al jaren bij stond.

Het risico dat het niks zou worden vond ik blijkbaar enger dan te dromen over hoe het zou zijn. Ik ging in loondienst werken en droomde eens per kwartaal van die droom. Ik had leuke banen, verschillende functies, branches en werkte uiteindelijk met veel plezier bij grotere bedrijven met veel collega’s. Ik leerde veel en mijn loopbaan ging een hele ander kant op dan ik ooit zelf had bedacht.

Als sociaal dier was het voordeel van mijn werk in loondienst dat ik samenwerkte met leuke collega’s. Met de een had ik meer dan met de ander. Ik had ook collega’s waar ik tegenop keek. Waarvan ik hoopte ook een beetje zo te kunnen worden. Collega’s die succesvol waren, goed aangeschreven opleidingen hadden afgerond. In mijn ogen wisten ze waar ze het over hadden en wat ze deden leek moeiteloos te gaan. Ze hadden inzicht en waren ook nog grappig, betrouwbaar en prettig in de omgang.
Van die collega’s waarvan je zegt of in ieder geval hebt gedacht, als jij het nu eens meer voor het zeggen zou hebben.

Die collega, zo weet ik nu achteraf, bleek ik ook voor iemand anders te zijn. En zo zijn er ook mensen die jou zo zien. De eerste keer dat ik dat ontdekte was toen ik terug kwam na mijn zwangerschapsverlof. Ik had net gehoord dat mijn functie binnen drie maanden kwam te vervallen. Stress had ik er van. Ik werkte er het kortst van iedereen en had de minste rechten. Ik solliciteerde intern op een vacature, maar ze wilden de functie fulltime invullen. Ik was net moeder en wilde niet meer dan 16 uur werken. Toen (voor mij) vanuit het niets, uit een niet verwachtte hoek kwam er van een directeur het verzoek of ik voor zijn regio wilde komen werken en HR daar vorm wilde geven. Ik had niet heel vaak met en voor hem gewerkt, dus ik zei nog: “Mijn collega’s hebben meer ervaring en meer rechten.” Hij antwoordde: “Dat komt goed ik wil jou in deze functie” en liep weg. Holy moly, wat zag hij in mij, ik snapte er niks van. Ik heb een vreugdedansje op de wc gemaakt. Een half jaar later had ik de moed om hem te vragen waarom hij mij heeft gevraagd voor deze functie en niet één van mijn ervaren collega’s. Zijn antwoord: “De paar keer dat ik je iets heb gevraagd en je aan het werk heb gezien vond ik goed en besloot ik dat ik jou wilde voor deze functie.” Ik had iets laten zien waar ik zelf helemaal niet bewust van was.

Is het tijd dat jij zelf ziet dat jij ook die collega bent. Je niet eerst beter hoeft te worden, een opleiding moet doen, iets meer moet kunnen. Dat je nu met wat je kan en wie je bent al kan beginnen. De vraag is durf je te gaan beginnen, verder te gaan kijken dan hoe jij jezelf ziet? Het risico te nemen dat het lukt wat jij wilt bereiken, of nog grootser met het risico dat het anders, maar misschien nog beter wordt?

Mijn eerste droom heb ik nooit gerealiseerd. Mijn volgende droom: “Werkplezier en meer energie van je werk, gewoon zoals je bent”, ben ik aan begonnen. Het grappige is dat mijn werkplek Schuur op de Hei heet. Het mooie is dat hoe meer ik durf te doen, mezelf zichtbaar maak zoals ik ben en op de manier die bij mij past, hoe beter het lukt.

Het ziet er nu heel anders uit dan ik vooraf bedacht. Beter of niet daar hou ik me steeds minder mee bezig. Wat ik doe, probeer, de stappen die ik zet is waar ik energie van krijg. Ik doe wat voor mij belangrijk is en ik mijn ervaring en kennis voor wil inzetten. En vooral waar ik van geniet.

Wil jij het anders gaan doen, het verschil maken voor een kind, ouder, klant waardoor jij ook blij en energieker wordt. Ga jij dat produkt ontwikkelen wat de wereld mooier of gezonder maakt. Vol vertrouwen voor ander werk kiezen, omdat je daardoor een waardevoller leven leidt. Ga jij dat bedrijf opzetten of het systeem veranderen? Jij bent die persoon al die dat kan. Wil jij wat je doet en wie je bent zichtbaarder maken, meer werkplezier en meer energie van je werk?

× Stuur een bericht