Recept voor energiek en gelukkig werken

Ken je dat? Je bent uitgenodigd voor een etentje bij vrienden, je hebt echt enorm genoten van het lekkere eten en het smaakt naar meer. Je weet het recept te ontfutselen, om het thuis ook eens te maken. Op een goede dag bereid je het gerecht thuis, precies volgens recept. Na het eten kom je tot de conclusie dat het bij je vrienden toch anders smaakte.

Zo is het ook met energiek en gelukkig werken. De basisingrediënten voor energiek en gelukkig werken zijn vaak voor iedereen dezelfde. De basis ingrediënten zijn de juiste omgeving, autonomie, passende werkzaamheden en verantwoordelijkheden, je talenten kunnen inzetten en zingeving. Het gaat uiteindelijk om het toevoegen van de verfijnende ingrediënten en smaakmakers in de juiste hoeveelheden die passen bij jouw persoonlijke smaak. Het toevoegen van deze extra ingrediënten zorgen voor het verschil, waardoor je er graag meer van wil.

Een van de basisingrediënten die bijdraagt aan energiek werken, je werkgeluk en kunnen doen wat je wil doen is je omgeving. Weet jij in welke omgeving je op je best bent?
Zit je nu toevallig op je werkplek? Kijk eens om je heen, wat zie je? Is dit inspirerend, heb je last van bepaalde geluiden, is het druk of zit je juist alleen? Wat werkt goed en waar heb je eigenlijk last van?

Ik hou (misschien heel cliché) als ik coach van rust, maar ik heb ook mensen om mij heen nodig. Het is logisch dat je voor een coach gesprek een rustige omgeving nodig hebt. Coachen in een grote ruimte met 20 mensen die andere dingen aan het doen zijn werkt niet. En toch is er verschil tussen een rustige ruimte waar ik met mijn coachee in gesprek kan of mijn rustige omgeving die past bij mijn droom werkplek.

In de meivakantie was ik in Drenthe, we maakten een fietstocht. Het was nog wat fris, maar de eerste zonnestralen lieten zich zien, dat in combinatie met fluitende vogeltjes en idealistische boerderijtjes deed mij even wegdromen. Ik zag mij op een heerlijk plekje in de tuin van ‘mijn’ boerderijtje een ontspannen coachgesprek hebben, deze omgeving kan voor mij op meerdere punten bijdragen aan een moeiteloos en goed gesprek. Die droomplek is nu (nog) niet mijn werkplek, mijn huis en kantoor staan beide (nog) niet in een omgeving waarin ik uitkijk over landerijen en prachtige natuur. Betekent dat dan dat ik niet energiek en gelukkig kan werken? Kan ik pas optimaal presteren als ik dat boerderijtje heb of iets wat erop lijkt?

Nee, ik werk nu ook heel energiek en gelukkig, dat komt wel doordat ik weet in welke omgeving ik op mijn best ben. Ik zorg ervoor dat de verfijnde ingrediënten, om energiek en gelukkig te werken worden toegevoegd aan mijn recept. Zo heb ik heb een fijne tuin en op een heerlijke dag als vandaag werk ik lekker in mijn tuin tussen al het groen, ik hoor de vogels en geniet van het heerlijke weer en ik zoek plekken op, door in mijn pauze of vrije tijd een wandeling te maken in de natuur.

De perfecte omgeving voor jou ook nog niet binnen handbereik? Misschien denk je dat het niet mogelijk is, omdat je werkgever niet voor elke medewerker de ideale omgeving kan creëren. Kijk naar wat jij wel kan creëren. Dat betekent kijken naar mogelijkheden die bijdragen aan een omgeving waarin jij goed kan presteren. Ga hierover in gesprek met je werkgever en deel met je collega’s. Bespreek wat jou motiveert of juist demotiveert en kijk naar welke mogelijkheden er zijn, zodat je energieker en gelukkig gaat werken. Het mes snijdt hier aan twee kanten.

Om het lekkerste recept te kunnen maken is het van belang dat je weet wat voor jou de ideale omgeving is. Bij het onderzoeken van passende omgevingen heb ik prachtige omgevingen voorbij zien komen; van een hutje op de hei tot een industrieel pand midden in de drukte. De één wil liever alleen zijn, een ander heeft juist mensen om zich heen nodig, wat heeft jouw voorkeur?

Ik koos er vandaag voor mijn coachgesprek niet binnen op kantoor te doen, maar lekker wandelend door het mooie stuk groen vlakbij kantoor.  Ik vond het super om te doen en zo kan ik morgen prima weer achter mijn bureau tussen 4 muren in wat meer drukte energiek en gelukkig verder werken.

Eén van de ingrediënten bij een loopbaantraject bij Rightinplace is het onderzoeken wat jouw droomwerkplek is. Daarbij word je ook begeleid om dit in de praktijk vorm te gaan geven. Dat kan als je op zoek bent naar ander werk, maar ook als je graag bij je huidige werkgever wilt blijven, maar er meer uit wilt halen. Met de juiste ingrediënten en de juiste verhoudingen krijg je jouw meest smaakvolle resultaat.

× Stuur een bericht