Jij bent anders, of toch niet?

Nee we zijn niet hetzelfde, iedereen is anders. Wat zou het een saaie bedoeling zijn, als we hetzelfde kunnen en doen. We hebben ook overeenkomsten hoor. Minimaal twee: we hebben verlangens en dromen en hebben waardevolle talenten en kwaliteiten. Zowel die van jou als die van mij zijn van waarde en nodig. Daarmee maken we verlangens en dromen waar.

Ontstaan van een idee

Een verlangen, de behoefte om iets te veranderen ontstaat daar waar je wordt geraakt. Het kan onrecht zijn of iets goeds, iets positiefs of een ervaring waar je meer van wilt. Er borrelt een oproep tot verandering op.

En dan….

De oproep wordt een idee. Je voelt het, hier zit de wereld op te wachten. Dit lost iets op, een proces wordt beter, een mooi product of een klant is er nog beter mee geholpen. Wat jij hebt bedacht en kan, mag de wereld in. Met de meeste ideeën kan je je geld verdienen. Inderdaad het wordt je werk. Je kan doen wat je echt leuk vindt en energie van krijgt. Veel mensen denken dat dat niet kan, dat ze beter kunnen blijven doen wat ze als doen. Ze twijfelen of ze dat wel kunnen, misschien hebben ze angst dat het mislukt. Allerlei belemmerende overtuigingen die ze tegen houden. Gelukkig heb je hier alle invloed op, kan je het echt gaan doen. Je talenten en kwaliteiten kunnen dit, en wanneer nodig kan je daarmee de juiste mensen om je heen verzamelen die je aanvullen. Het hoeft geen droom of verlangen te blijven. Of een idee waar een ander mee aan de haal gaat.

Vlam

We beginnen vaak wel voorzichtig. Binnen de familie, met een vertrouwd persoon op het werk, of iemand die er verstand van heeft delen we wat we hebben ontdekt, bedacht of willen veranderen. Er zijn medestanders die positief reageren. Door deze medestanders komt er vertrouwen dat het de wereld in mag. Moedig wordt een volgende stap gezet, het idee verder vorm gegeven. Buiten de veiligheid worden volgende stappen gezet. En dan komt er een reactie die zorgt voor twijfel “Zou je dat wel doen?”, de “Ik weet het niet hoor”. Net van degene waar je het niet van verwachtte. Of degene waarvan je dacht dat het een schakel was naar een volgende stap. Twijfel komt om de hoek, de “kan ik dit wel”, “is het wel haalbaar” neemt bezit van je. Hierdoor raakt het positieve gevoel van de reacties van je medestanders naar de achtergrond. Het vuur wordt als smeulend hout en blijft een idee of verlangen.

Ik weet het nog van mezelf toen ik enthousiast vertelde dat ik voor mezelf begon als coach. Vooral wilde focussen op het onderwijs. Want als leraren hun talenten konden zien en zichtbaar maken dan konden ze dit doorgeven aan de leerlingen. In plaats van de positieve reactie die ik verwachtte te krijgen kreeg ik de reactie “Er zijn als zoveel coaches wat maakt jou anders dan al die anderen?”. Bam, ik voelde me onzeker worden en de twijfel opborrelen.

Helderheid!

Ik besloot toch door te gaan. Ik voelde aan alles dat ik mocht doen waar ik naar verlangde. Dat kan jij ook. Zoals ik al schreef je heb dat zelf in de hand. Ga jouw idee je met je talenten, kwaliteiten en vaardigheden realiseren. Ga doen wat je leuk vindt en goed kan. Dat zorgt voor leuk werk.

Jij kan nu jouw idee, je ideale baan zelf vormgeven. De belemmeringen aanpakken door het helder hebben van de talenten en kwaliteiten waar je energie van krijgt en hoe je die hanteert. Zo kom je vooruit, ook bij twijfel en tegenslag. Wacht niet op de perfecte gelegenheid om te beginnen, het beginnen maakt de gelegenheid perfect. Met de Kick Start maak je helder wat jij kan én waar je energie van krijgt. Daarna ga je in de uitrolsessies ook echt in de praktijk stappen zetten om te gaan doen wat jij graag wilt.

× Stuur een bericht