Jij bent anders! 

Eerst even dit: naast het anders zijn hebben we óók een overeenkomst. Die overeenkomst is onze droom. Onze dromen zijn wel verschillend. Jouw droom is namelijk dat geweldige idee waarvan jij gelooft dat het de wereld een beetje mooier maakt. Hetgeen waar jij enthousiast over bent en je heel graag zou realiseren. Je hebt het al meerdere keren voor je gezien in je hoofd. Je weet hoe geweldig het zou zijn als dit realiteit wordt. Jij zou blij en trots zijn, ervan genieten. Vol vertrouwen en voluit leven. Tot nu toe zijn er verschillende redenen geweest om je droom nog niet te ontdekken en/of te gaan doen. Dat ga je nu anders doen!

Je wordt geraakt!

Een droom, de behoefte om iets te veranderen ontstaat daar waar je wordt geraakt. Het kan onrecht zijn, iets goeds, iets positiefs wat jou raakt. Wat het ook is je ervaart een oproep tot verandering. Je ervaart steeds vaker dat het anders moet kunnen. Je geloof hierin wordt steeds groter.

En dan….

Wat er vervolgens gebeurt? Je droom wordt een idee. Dan was daar het moment, dat je voorzichtig je idee durfde te delen. Jouw idee, het is als een kwetsbaar kind dat je wilt beschermen. Je voelt zelfs een fysieke reactie als je begint met vertellen. Zo ging je hart sneller kloppen, je ging ratelen of je praatte juist zachtjes en kreeg rode wangen.

Au die komt aan

Waar je je uitsprak vind je medestanders. Er komt ook dat moment dat je tegenstanders tegenkomt. Juist van degene waar je het niet van verwachtte. Zo verandert er nu dus van alles in je sociale omgeving. Je hebt nu mensen die je begrijpen en steunen, mensen die je willen beschermen en echte tegenstanders. Dat waren allemaal mensen waarvan je eerst dacht dat ze altijd voor 100% je zouden accepteren en steunen. Je hoort ze nu in een andere taal. De “leuk, ik snap het, maar is niet echt realistische hè”, kwam pijnlijk binnen. Kreeg je nu echt van haar zo’n reactie? Stom zeg, waar slaat dat op. Kan ze niet gewoon een beetje blij voor me zijn, me ondersteunen? Je wordt geraakt en daar hoor je vervolgens ook nog je eigen bekende stemmetje. “Ik zei het toch, niet haalbaar, wat dacht je wel niet of je bent ook zo vreemd, hoe bedacht je het etc.”

Leren begint als je durft te doen

De afgelopen jaren deed ik een aantal opleidingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en verandering, had ik zelf een paar coaches en werkte ik bij verschillende organisaties waar er behoefte was aan verandering. Ik wilde meer leren over hoe ik dan realistisch werd, de stemmetjes kon laten praten zonder zo geraakt te worden. Ik wilde staan voor en realiseren waar ik in geloofde op een manier waardoor anderen erin mee wilden. Niet meer het gevoel dat ik niet het juiste deed, dat wat ik bedoelde en wilde echt anders en in een begrijpbare taal over kwam. Want die ‘ik zou het niet doen’ reacties trok ik me zo aan dat het me belemmerde om door te gaan met waar ik mee bezig was. 

De theorie, het weten en snappen met mijn hoofd zorgde er niet voor dat ik niet geremd werd door reacties van anderen. Meer dan me lief was paste ik me aan aan anderen om wat ze zeiden. Vaak voor mezelf onopgemerkt bleef ik veel meer meegaan in andermans wensen, keuzes en gedachten dan ik wilde en ook nodig was.

Doorzetten, meegaan met anderen, niet durven mijn eigen pad te maken was erg leerzaam. Het hielp me te voelen dat ik kon gaan voor waar ik in geloofde. Het werd duidelijk dat theorie en coaching ondersteunend was. Het doen, ervaren en voelen maakte dat ik pas echt vooruit kon.

Goed bedoeld

De mensen die jou tegenspreken willen je vaak beschermen. Voor zichzelf willen ze dat je dezelfde aannames en ideeën over de wereld hebt. Dezelfde ideeën die zij en mensen die ze kennen hebben aangenomen. Dat kan jij daar laten en toch het vertrouwen blijven houden in jezelf.

Begin nu met het ontdekken waar je staat en waar je heen wilt. Dan ontdek je jouw manier waarop jij jouw leven wilt gaan leven. Je gaat doorzetten en kunnen laten dat je dacht niet zonder sommige mensen te kunnen in je leven. Je gaat steeds meer je eigen taal spreken, en komt zo de mensen tegen die je heel realistisch vinden, waarbij hun feedback je verder helpt en jouw taal spreken en begrijpen.  

Beetje vreemd, maar wel lekker!

Misschien ben je een beetje vreemd, maar wel lekker! Je bent lekker gedurfd, lekker jezelf en lekker energiek, omdat je nu gaat doen waar je van droomt en je gelooft in waar je toe in staat bent. 

Je denken en ideeën laat je niet langer beperken door de gedachten van anderen. Redelijk realistisch zijn in je werk en leven betekent voor jou straks niet meer het conformeren aan de patronen en systemen die er al voor handen zijn. Je staat open voor het verschil maken en wordt daarom gewaardeerd en beloond.