Daar liep ik dan in gedachten langs het wit bevroren strand in de zon. De golven die het strand op kwamen rollen, en een enkele blaffende hond waren de enige afleiding. Ik had mezelf deze prachtige wandeling gegund om me volledig te kunnen focussen op een paar vraagstukken. Door in beweging te zijn op deze ontspannen rustige plek, kwam er snel de ruimte en creativiteit om tot oplossingen te komen en een stappenplan te bedenken.

Terwijl ik mij bijna in vakantiesferen waande kwamen op de terugweg richting de auto mijn gedachten uit bij mijn blog over ‘Kampioen in druk zijn’. Ondanks de drukke volle agenda’s namen veel mensen toch de tijd om deze blog te lezen. Ik ben blijkbaar niet de enige die een kampioen is in druk zijn. Naar aanleiding van de reacties die ik kreeg op deze blog, heb ik een aantal mensen beloofd hier een vervolg aan te geven…

Als kampioen in druk zijn bedenk ik me op het moment dat ik zo’n heerlijke wandeling maak, dat ik dit veel te weinig doe. Ik gun me daar geen tijd voor, net als waarschijnlijk vele anderen (dit kan natuurlijk ook een andere bezigheid zijn waarin je kan ontspannen). We laten ons leven en gunnen ons geen echte rustmomenten. Zelfs tijdens de lunchpauze gaan we door met werken, we lunchen in de auto, achter de computer, bellen, zijn bezig met social media etc. De hele dag nemen we informatie tot ons, maar gunnen ons geen tijd om deze passend en naar tevredenheid te verwerken.

Als ik op een goed gevulde werkdag geen korte rustmomenten inlas, word ik naarmate de dag vordert steeds minder productief. De lastige klussen schuif ik dan liever voor me uit, en ook op de werkzaamheden die me makkelijker afgaan kan ik me minder goed focussen en kosten me veel meer energie dan ’s ochtends of als ik weer start of na een korte pauze. Zo ga ik naar huis met een ontevreden gevoel, omdat ik nog zoveel meer had willen doen.

Echt even rust nemen is voor mij even in stilte met aandacht iets verwerken, afsluiten, overdenken of even het hoofd leeg maken. Even de benen op tafel of een lekkere wandeling buiten, maar ook een lunch in goed gezelschap en/of een goed diepgaand gesprek, kan mij weer veel energie en goede ideeën geven, als ik het maar met echte aandacht doe. Doordat ik niet de hele tijd maar doorstoom om mijn to do lijst af te werken, word ik juist productiever. Ik kan na een pauze, (het borrelt vaak al op tijdens de pauze) situaties makkelijker vanuit een andere invalshoek bekijken. Hierdoor kan ik het werk wat moet gebeuren efficiënter doen.

Voorheen gunde ik me geen tijd voor deze ‘rustmomenten’, ik moest druk zijn en als ik mijn tijd goed managede en zorgde dat ik over alles controle had dan moest het goed komen. Inmiddels weet ik beter. Ik ben niet vies van managen en controle houden, maar de tijd die ik hierdoor over houdt, is zo weer opgevuld met nog meer to do dingen. Door timemanagement lijken we meer controle te hebben en hierdoor meer te kunnen doen in één dag, waardoor er eindelijk een einde zal komen aan die ellenlange to do lijst. Maar wordt eens wakker is het einde bij jou al in zicht? Juist doordat we onze dag helemaal volplannen met to do dingen is er geen ruimte voor nadenken, creatieve oplossingen vinden en reflectie. Je lijkt misschien meer controle te hebben, maar je wordt alleen maar meer geleefd en dat geeft het gevoel van drukte.

In de blog ‘Kampioen’ schreef ik al dat bij mij timemanagement plaats gemaakt heeft voor aandacht management. Nu is het niet zo dat ik nooit meer druk ben, met aandacht management kan ik nog steeds druk zijn, het blijft een punt waar ik aan wil werken, wat denk ik nooit klaar is. Maar als ik druk ben, heb ik veel minder het gevoel  dat ik geleefd wordt. De verantwoordelijkheid van het te druk zijn ligt bij mijzelf, dus als ik het niet als prettig ervaar ben ik degene die het moet veranderen. De keuze van geleefd te worden of niet heb ik zelf in de hand. Ik bepaal mijn koers en kies bewust, waar en aan wie ik mijn aandacht  wil geven. Wat is op dat moment belangrijk om mee bezig te zijn. Dat betekent ook nee moeten zeggen, voor mezelf opkomen en dealen met de gevolgen daarvan. Maar de verandering om bewust te kiezen voor wat op dat moment het belangrijkste is, zorgt dat ik wat ik moet doen ook goed kan doen en dit geeft mij energie en (werk)plezier.

Mijn wandeling langs het strand en mijn bewuste pauzes lijken bijna onrealistisch en niet te doen als je aan je stapel werk en je to do lijst denkt. Toch zijn mijn ‘pauzes’ een heel belangrijk onderdeel in mijn werkweek. Het is een onderdeel van mijn werk. Ik kan er voor kiezen om door te stomen achter mijn bureau, hard door te werken, maar het kost juist veel extra tijd om zo versnipperd en gejaagd te werken. Door af en toe mijn benen op tafel te gooien kan ik sneller tot (betere) oplossingen komen en efficiënter werken. Aan het einde van de dag sluit ik mijn computer af met een tevreden gevoel en heb ik nog genoeg energie over om mijn vrije avonduren passend in te vullen.

Loslaten is mogelijk maken. De wereld wordt gewonnen door wie loslaat. De wereld laat zich niet winnen door wie krampachtig blijft proberen –Lao Tie

Vaak kom ik na moment van rust weer met geweldige ideeën op mijn werk en sta ik te popelen om hier mee aan de slag te gaan. Maar dan is daar de werkelijkheid en wordt mijn aandacht al snel door andere dingen opgeëist, een vraag van iemand, het zien van mijn mails bij het even openen van mijn mailbox. Ik ben dan snel geneigd om dit eerst af te wikkelen en op te pakken en voor je het weet is er dan geen ruimte meer om mijn tanden te zetten in wat ik echt wilde gaan oppakken.

Om dit te voorkomen wil ik zoeken naar balans. Ik kan niet tegen klanten zeggen ik reageer drie dagen niet, want ik ben mijn creatieve plan aan het uitwerken. Wat ik wel doe ik dat ik ’s ochtends bedenk wat ik wil bereiken en ga me daar die dag op focussen. De meldingen van mijn e-mail en telefoon kunnen uit en op gezette tijden kan ik daar tijd voor inruimen en op reageren.

Wil jij ook meer aandacht en focus, doen waar je goed in bent en hier de tijd voor hebben? Welke keuzes ga jij maken om te zorgen dat je minder geleefd gaat worden en waar ga je volledige aandacht aan geven? Begin niet te groot, maar bijvoorbeeld met 1 of 2 keer per week echt een half uur pauze te nemen, of het uitzetten van je e-mail – en telefoon notificaties en deze twee of drie keer per dag bekijken.

Succes!

Terwijl ik mij bijna in vakantiesferen waande kwamen op de terugweg richting de auto mijn gedachten uit bij mijn blog over ‘Kampioen in druk zijn’. Ondanks de drukke volle agenda’s namen veel mensen toch de tijd om deze blog te lezen. Ik ben blijkbaar niet de enige die een kampioen is in druk zijn. Naar aanleiding van de reacties die ik kreeg op deze blog, heb ik een aantal mensen beloofd hier een vervolg aan te geven…

Als kampioen in druk zijn bedenk ik me op het moment dat ik zo’n heerlijke wandeling maak, dat ik dit veel te weinig doe. Ik gun me daar geen tijd voor, net als waarschijnlijk vele anderen (dit kan natuurlijk ook een andere bezigheid zijn waarin je kan ontspannen). We laten ons leven en gunnen ons geen echte rustmomenten. Zelfs tijdens de lunchpauze gaan we door met werken, we lunchen in de auto, achter de computer, bellen, zijn bezig met social media etc. De hele dag nemen we informatie tot ons, maar gunnen ons geen tijd om deze passend en naar tevredenheid te verwerken.

Als ik op een goed gevulde werkdag geen korte rustmomenten inlas, word ik naarmate de dag vordert steeds minder productief. De lastige klussen schuif ik dan liever voor me uit, en ook op de werkzaamheden die me makkelijker afgaan kan ik me minder goed focussen en kosten me veel meer energie dan ’s ochtends of als ik weer start of na een korte pauze. Zo ga ik naar huis met een ontevreden gevoel, omdat ik nog zoveel meer had willen doen.

Echt even rust nemen is voor mij even in stilte met aandacht iets verwerken, afsluiten, overdenken of even het hoofd leeg maken. Even de benen op tafel of een lekkere wandeling buiten, maar ook een lunch in goed gezelschap en/of een goed diepgaand gesprek, kan mij weer veel energie en goede ideeën geven, als ik het maar met echte aandacht doe. Doordat ik niet de hele tijd maar doorstoom om mijn to do lijst af te werken, word ik juist productiever. Ik kan na een pauze, (het borrelt vaak al op tijdens de pauze) situaties makkelijker vanuit een andere invalshoek bekijken. Hierdoor kan ik het werk wat moet gebeuren efficiënter doen.

Voorheen gunde ik me geen tijd voor deze ‘rustmomenten’, ik moest druk zijn en als ik mijn tijd goed managede en zorgde dat ik over alles controle had dan moest het goed komen. Inmiddels weet ik beter. Ik ben niet vies van managen en controle houden, maar de tijd die ik hierdoor over houdt, is zo weer opgevuld met nog meer to do dingen. Door timemanagement lijken we meer controle te hebben en hierdoor meer te kunnen doen in één dag, waardoor er eindelijk een einde zal komen aan die ellenlange to do lijst. Maar wordt eens wakker is het einde bij jou al in zicht? Juist doordat we onze dag helemaal volplannen met to do dingen is er geen ruimte voor nadenken, creatieve oplossingen vinden en reflectie. Je lijkt misschien meer controle te hebben, maar je wordt alleen maar meer geleefd en dat geeft het gevoel van drukte.

In de blog ‘Kampioen’ schreef ik al dat bij mij timemanagement plaats gemaakt heeft voor aandacht management. Nu is het niet zo dat ik nooit meer druk ben, met aandacht management kan ik nog steeds druk zijn, het blijft een punt waar ik aan wil werken, wat denk ik nooit klaar is. Maar als ik druk ben, heb ik veel minder het gevoel  dat ik geleefd wordt. De verantwoordelijkheid van het te druk zijn ligt bij mijzelf, dus als ik het niet als prettig ervaar ben ik degene die het moet veranderen. De keuze van geleefd te worden of niet heb ik zelf in de hand. Ik bepaal mijn koers en kies bewust, waar en aan wie ik mijn aandacht  wil geven. Wat is op dat moment belangrijk om mee bezig te zijn. Dat betekent ook nee moeten zeggen, voor mezelf opkomen en dealen met de gevolgen daarvan. Maar de verandering om bewust te kiezen voor wat op dat moment het belangrijkste is, zorgt dat ik wat ik moet doen ook goed kan doen en dit geeft mij energie en (werk)plezier.

Mijn wandeling langs het strand en mijn bewuste pauzes lijken bijna onrealistisch en niet te doen als je aan je stapel werk en je to do lijst denkt. Toch zijn mijn ‘pauzes’ een heel belangrijk onderdeel in mijn werkweek. Het is een onderdeel van mijn werk. Ik kan er voor kiezen om door te stomen achter mijn bureau, hard door te werken, maar het kost juist veel extra tijd om zo versnipperd en gejaagd te werken. Door af en toe mijn benen op tafel te gooien kan ik sneller tot (betere) oplossingen komen en efficiënter werken. Aan het einde van de dag sluit ik mijn computer af met een tevreden gevoel en heb ik nog genoeg energie over om mijn vrije avonduren passend in te vullen.

Loslaten is mogelijk maken. De wereld wordt gewonnen door wie loslaat. De wereld laat zich niet winnen door wie krampachtig blijft proberen –Lao Tie

Vaak kom ik na moment van rust weer met geweldige ideeën op mijn werk en sta ik te popelen om hier mee aan de slag te gaan. Maar dan is daar de werkelijkheid en wordt mijn aandacht al snel door andere dingen opgeëist, een vraag van iemand, het zien van mijn mails bij het even openen van mijn mailbox. Ik ben dan snel geneigd om dit eerst af te wikkelen en op te pakken en voor je het weet is er dan geen ruimte meer om mijn tanden te zetten in wat ik echt wilde gaan oppakken.

Om dit te voorkomen wil ik zoeken naar balans. Ik kan niet tegen klanten zeggen ik reageer drie dagen niet, want ik ben mijn creatieve plan aan het uitwerken. Wat ik wel doe ik dat ik ’s ochtends bedenk wat ik wil bereiken en ga me daar die dag op focussen. De meldingen van mijn e-mail en telefoon kunnen uit en op gezette tijden kan ik daar tijd voor inruimen en op reageren.

Wil jij ook meer aandacht en focus, doen waar je goed in bent en hier de tijd voor hebben? Welke keuzes ga jij maken om te zorgen dat je minder geleefd gaat worden en waar ga je volledige aandacht aan geven? Begin niet te groot, maar bijvoorbeeld met 1 of 2 keer per week echt een half uur pauze te nemen, of het uitzetten van je e-mail – en telefoon notificaties en deze twee of drie keer per dag bekijken.

Succes!

× Stuur een bericht