We zitten lekker comfortabel in de grote zachte stoelen in de gespreksruimte. Op het tafeltje voor ons staan 2 grote koppen thee te dampen. Een eerste gesprek is toch altijd een beetje spannend, is de match er, wat is de hulpvraag en kan ik daarbij helpen?

De klik is er snel en tijdens onze kennismaking vertelt Mascha over haar loopbaan:

Ik vind zoveel dingen leuk en kan eigenlijk niet kiezen.

Ik heb ook al heel veel dingen gedaan, vond het echt allemaal leuk, maar…..

…zodra er routine in komt haak ik af, dan trekt het me leeg en moet ik echt iets anders doen

Ik ga altijd voor 200%, zie nieuwe kansen, maar ze worden niet altijd herkend/begrepen

Ik heb eigenlijk altijd werk onder mijn niveau gedaan, ik kan wel meer, maar zo voelde het veilig en hoefde ik niet bezig te zijn dat ik ‘door de mand zou vallen’.

Andere mensen zien mij als stoer en dapper, maar zo voel ik me vaak helemaal niet, ik heb meestal al lang nagedacht, gedroomd het voor me gezien van wat ik wil gaan doen 10 keer getwijfeld of ik het wel kan en pas als ik dacht dat ik het wel kon gaan doen.

Nu wil ik dus voor ik een richting kies en ga investeren in een opleiding zeker weten dat het bij me past.

Hoogsensitiviteit en werk
Ik hoor dit (deels) zeker vaker bij hoogsensitieve mensen. Hoogsensitiviteit wordt nog steeds veel ingevuld als lastig, het heeft een negatieve kleur gekregen. De invulling is vaak dat hoogsensitieve mensen stil, kwetsbaar, verlegen en besluiteloos zijn.

Tegenover mij zit geen verlegen, kwetsbaar en besluiteloos persoon.
Juist een krachtige enthousiaste vrouw die van betekenis wil zijn, een doorzetter die een betekenisvolle bijdrage wil leveren in haar werk. Zowel Mascha en haar omgeving mogen haar eigenschappen zoals goed kunnen analyseren, reflecteren, empathie en creativiteit als haar kracht gaan zien. Gaan zien dat het

diepere doordenken
details opmerken en hier ook actie op ondernemen
flexibiliteit
empathie
verbinding maken
grote geheel zien
creativiteit

haar kracht zijn. Als ze dit weet en hier meer van kan gaan doen zal ze minder last hebben van routine en afhaken, dan zal ze energiek en veerkrachtig werken, productief zijn en blijven en haar doelen behalen. Ze mag eerst gaan zien en leren hoe dit onder woorden te brengen zodat haar omgeving weet waar ze haar kunnen inzetten. Haar werkgever moet een werkgever zijn die autonomie, competentie en verbinding/relatie (de drie basisbehoeften voor iedere werknemer) echt goed kan invullen. Nog zo’n kracht van hoogsensitieve werknemers in een positieve omgeving zullen ze nog verder floreren dan een niet hoogsensitieve medewerker.

Twijfel om kwetsbaar te zijn
Het is even stil…ze vertelt me wat nu haar droom is. Ik vroeg haar waarom ze dat wilde. Als in een sollicitatiegesprek met de juiste (standaard) woorden spreekt ze uit wat ze voor haar toekomstige werkgever en doelgroep wilde betekenen. Ik keek haar aan en kon na het eerste half uur van ons gesprek begrijpen wat ze wilde, maar wat ze me nu vertelde raakte me niet. Ik realiseerde me dat het niet haar woorden waren, ik hoorde niet wie zij was en wat ze echt graag wilde.

Wat me wel raakte
Ik wilde kijken of ze al verder had gekeken dan de standaard beschrijving die ze me net had gegeven. Ik stelde haar de vraag wat de diepere laag was die hieronder zat, waarom ze dit wilde. Het was even stil, twijfelende ogen keken mij aan en scande me. Met zachte stem vertelde ze me voorzichtig datgene wat ik had willen horen als ik met haar in een sollicitatiegesprek had gezeten. Dit was echt waarom ze het wilde en ik kon voor me zien hoe zij haar bijdrage leverde op de juiste plek. En ondanks dat ze haar best moest doen om te zoeken naar de juiste woorden, het nog geen duidelijke ‘pitch’ was, raakte dit me wel en had ik haar zo aan willen nemen als ik als hr adviseur bij haar sollicitatie betrokken was geweest.

Ik had even gezien wie Mascha echt was, wat ze wilde, welke richting ze op wilde. Ze haalde opgelucht adem, ik zag een twinkeling in haar ogen. Ze boog naar voren en pakte de grote mok met thee. Twee handen vouwden zich om de mok heen en ze nam een slok van haar thee. Ze verstopte zich bijna achter haar mok, keek me aan in afwachting van mijn reactie. Ik gaf haar even de ruimte om te herstellen en besefte weer hoe belangrijk het is om kwetsbaar te kunnen zijn.

Het verschil in afstand tussen hoe ze eerst met me sprak en nu hoe ze kwetsbaar deelde wat haar drijfveer is, is groot, heel groot. Ze verstopt zich bijna achter de mok. Wat vind je er zelf van vroeg ik haar? “Nou spannend en kwetsbaar dat durf ik normaal niet aan iemand anders te vertellen…” ik gaf haar terug wat haar woorden en kwetsbaarheid met me deden, hoe ze me raakten.

Woorden die ‘horen’
Het was me duidelijk ze had geleerd om te vertellen wat ze wilde en wist in de woorden die je veel hoort en waarvan is ingevuld dat wie die ‘horen’ te gebruiken. Maar echt vertellen wie ze is en wat ze wil en daarvoor durven kiezen ook al kan je door de mand vallen is wat we meer mogen leren. Maar hoe onderscheid je jezelf dan, hoe weet je als werkgever wanneer deze medewerker op de juiste plaats zit?

Mascha heeft geleerd woorden te kiezen uit lijstjes en testen met talenten, kwaliteiten en waarden. Ze ziet ze zelf nog niet, ervaart ze niet en weet niet hoe ze het verschil hiermee maakt. De woorden zijn niet haar woorden en dat weet ze daarom zoekt ze en twijfelt ze.

Uitdaging
Mascha is hoogsensitief, de rode draad vinden, weten wat je uniek maakt, de juiste woorden vinden en focus houden kan voor hoogsensitieve mensen een grotere uitdaging zijn dan voor niet hoog sensitieve mensen. Mascha zit nu even vast, ze wil graag dat ik haar ga haar helpen:

In beweging te komen
Haar eigenwaarde ontdekken
Eigen kwaliteiten gaan zien
Echt ontdekken wie ze is
De uitkomsten uit eerdere tests en trajecten verbinden
In eigen woorden vertellen in plaats van de woorden door anderen bedacht
Kwetsbaar durven te zijn
Energiek en veerkrachtig werken
Dromen gaan doen…..

Wat dieper zit zien en zichtbaar maken
Ze gaat wat dieper zit zien, zichtbaar maken en anderen net zo raken als dat ze mij raakte en echt gaan doen wat ze wil op het juiste niveau, met energie en met meer eigen regie.

Vind je ook zoveel leuk dat je snel bent afgeleid van waar je mee bezig bent, je energie verliest zodra je werk routinematig wordt? Vind je het lastig om echt jouw verhaal te vertellen en te laten zien wat jou uniek maakt? Rightinplace is er ook voor jou om unieke en creatieve manier in beweging te krijgen als je vast zit en graag voor jezelf helder wilt krijgen wie je bent, wat je kan en wat je wilt en hoe je met jouw doel voor ogen veerkracht kan werken aan de doelen in jouw loopbaan.

(I.v.m. de privacy van mijn klanten is deze blog een fictief voorbeeld uit de praktijk)

× Stuur een bericht