Er komt een appje binnen. Meestal niks bijzonders. Dit bericht trekt meteen mijn aandacht. Dit geeft me een goed gevoel.
Ik kijk naar filmpje waarin een kleuter die in de regen met zijn laarzen aan in een plas springt. De plas is echter een poeltje zo diep dat hij er tot zijn knieën in verdwijnt. Hij verblikt of verbloost niet. Hij kijkt even op, kijkt omhoog naar de regen doet zijn muts op en met het water in zijn laarzen en een drijfnatte broek klimt hij uit de poel en loopt de speeltuin weer in.
Ik merk op dat ik glimlach naar mijn telefoon en kijk het nog een keer. Stiekem ben ik jaloers. Regelmatig heb ik ook dit soort neigingen. Als ik een plas zie wil er even in springen, gewoon even lachen en plezier ervaren. Ligt er een berg sneeuw dan wil ik erin springen en kijken hoever ik erin zak niet wetend hoe ik uit zal komen en hoe dat eruit zal zien. Zie ik een heuvel, wil ik er het liefst even vanaf rollen. Soms doe ik het. Ik wil het, boeien wat andere vinden. Maar altijd hoor ik het stemmetje: ‘Dat hoort niet, gedraag je’ en soms, eigenlijk iets te vaak, luister ik naar dat stemmetje.
Als kinderen in plassen springen, van bergen rollen is het schattig, hartverwarmend en leuk. Maar er komt een moment dat we kinderen gaan vertellen je bent nu zo groot, dat hoort niet meer. De speelsheid hoort niet thuis in de grote mensen wereld. Het maakt plaats voor serieusheid en presteren.
Wat nu als juist speelsheid, ruimte om te dagdromen of fantaseren, verbeelden en creativiteit zorgen dat we gezond kunnen presteren en innoveren. Dat juist zorgt voor de ontwikkeling van vaardigheden om te leren en waar bedrijven naar op zoek zijn?
Het verhaal gaat dat speelsheid een verspilling van tijd is, een signaal van zwakte (of luiheid of verstrooidheid) en ronduit dwaas. Niet om serieus te nemen. De weg naar volwassenheid gaat over begrijpen dat leven geen spel is maar bloedserieus. Productiviteit, theoretische kennis en presteren heeft waarde en wordt beloond. Het zijn is naar de achtergrond verdwenen, we leren om te focussen op prestaties en hoe je steeds beter wordt. Dat noemen we ontwikkeling.
Het is een must om doelen te stellen, af te vinken. Het leren van het proces, de reis naar het doel is naar de achtergrond verdwenen. Dit maakt tieners niet alleen minder creatief en speels, ze voelen zich ook minder goed (over zichzelf). Keuzes maken en omgaan met tegenslagen is moeilijk. Ze wachten tot het is opgelost.
Verbeelding en spel brengen ons bij wat we ten diepste willen, een eigen doel wat energie geeft en motivatie. De reden om ’s ochtends uit bed te komen, naar school te gaan.
Verbeelding en spel zijn hoekstenen voor creativiteit en de weg naar innovatie. Het geeft het vermogen om op de lange termijn te functioneren en productief te blijven. Spelen moedigt abstract denken aan en verbetert het vermogen om te verbeelden. Het maakt endorfines vrij en helpt ons in situatie en anderen te verplaatsen. Welkom verbinding en empathie.
De tafelvoetbaltafels op het hoofdkantoor van Google zijn niet zo gek en staan er met een reden. De ballenbak en schommels bij Coolblue zorgen voor ruimte om te groeien als bedrijf. De happy box, het kans maken op de sparkle box waarmee je iets gaat doen dat niks te maken heeft met werk bij Tony Chocoloney draagt bij aan hun succes.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat spel helpt bij het opbouwen van verbindingen van neuronen in de prefrontale cortex het deel dat in de tienerjaren nog volop in ontwikkeling is. Wanneer we niet genoeg spel ervaren, worden we gestrest, depressief en lopen we eerder in de val om “iets” te doen, zodat we ons aan het einde van de dag niet als een mislukking voelen.
De ruimte voor verbeelding, spel en creativiteit werkt dus door op de prefrontale cortex, wat tieners gaat helpen om emoties en impulsen te beheersen en ze daardoor in staat stelt om de focus te behouden. Het stimuleert de ontwikkeling, zodat ze steeds meer in staat om een eigen toekomstdoel te bepalen, en te dealen met de emotionele impulsen die ze op een dwaalspoor brengen.
Dus spel is wat bij elke niveau en soort onderwijs thuis hoort. Daarmee kunnen de jongeren van nu zich ontplooien tot echte helden van de toekomst. Zolang school nog niet zo speels is kan je bij Rightinplace terecht. Want Heroes4Future biedt tieners de kans om vanuit verbeelding en spel hun creatieve denken en doen vorm te geven, meer kunnen zijn (wie ze zijn) en hun eigen authentiek doel te gaan ontdekken.
Het is een plek waar in vrijheid en veiligheid de oneindigheid van mogelijkheden zichtbaar wordt. Er is ruimte voor verbeelding, spel en creativiteit (de denkers en doeners).
Als afsluiter wat ideeën om alvast te beginnen met wat meer speeltijd:
- Spelletjesavond met gezin of vrienden! Dit kan ook online, een samen online te gamen. Verbinding is belangrijk!
- Maak grapjes met je tiener. Het voelt misschien eerst als gekunsteld en ze kunnen met hun ogen rollen, maar het creëren van een cultuur van speelsheid en vriendschap draagt bij aan positieve gevoelens, energie en motivatie.
- Speel met een huisdier als je deze hebt.
- Kook of bak iets (samen) wat je nog nooit hebt gedaan.
- Zet een favoriete nummer hard aan en beweeg lekker mee. Maakt niet uit hoe het eruit ziet.
- Pak terwijl jullie bij elkaar zitten (tijdens het eten) een voorwerp wat in de buurt ligt en roep waar dit voorwerp geweldig voor gebruikt zou kunnen worden.