Ver van het brede goed begaanbare pad heb ik een heerlijk rustig plekje gevonden. Ik hoor alleen een paar zoemende insecten om me heen die druk aan het werk zijn in de prachtige paarse heideplanten. Of ik nou door het bos, door de duinen of in dit geval op de Posbank loop, mijn aandacht wordt altijd getrokken door de smalle paadjes waarvan je nog niet kan zien waar ze naar toe leiden. Op 1 of andere manier vind ik dat onweerstaanbaar.

Nu dus ook weer. Ik liep over het goed begaanbare pad naar wat ik vermoed een mooi uitkijkpunt. Ik vermoed het, want ben er nooit aangekomen. Ik zag onderweg namelijk een smal paadje naar een bijzonder uitziende boom die mijn aandacht trok. Mijn doel voor vandaag was even lekker de rust opzoeken, die kon ik niet echt vinden op het pad waar ik liep. Ik kon de verleiding van het smalle paadje naar de boom niet weerstaan en liep erheen. Ik had verwacht dat ik na de boom niet verder kon, maar ik zag toen ik daar stond toch een kans om me tussen de heideplanten door te manoeuvreren richting een rustige mooie plek een stuk verderop. Na een stuk gelopen te hebben kwam ik inderdaad op een prachtig stuk, niemand te zien en volledige rust. Een mooi plekje om even te gaan zitten. Zittend op mijn stille plek met prachtig uitzicht ontstond deze blog.

JA, je wil!
Je droomdoel realiseren! Als je denkt dat het wel een keer komt op het juiste moment lees dan vooral niet verder.

Wil je dromen werkelijkheid laten worden begin daar nu dan mee. Zet je eerste stap. Werken aan het realiseren van je doel is vergelijkbaar met mijn wandeling, vooraf zie je niet het gehele pad dat naar je doel leidt. Je denkt dat nu niet het juiste moment is. Neem één ding van mij aan het juiste moment om je droomdoel te gaan realiseren is nu. Zorg dat je geen spijt kan hebben dat je hebt gewacht.

Je doel realiseren gaat niet via een goed begaanbaar pad dat van A naar B gaat. Het is een smaller pad met uitdagingen en hobbels die je moet nemen. Dat kost tijd, wacht daarom niet te lang met het zetten van de eerste stap. Begin met het verzamelen van nuttige informatie en maak keuzes. Dat betekent aandacht, focus en tijd investeren om je doel te kunnen realiseren. Klinkt heel simpel, maar in deze tijd is dat niet makkelijk. Je krijgt heel veel informatie op je af op een dag, er wordt veel van je gevraagd. Dat kan voor zoveel afleiding zorgen dat je vrij makkelijk het verkeerde pad kiest.

Het formuleren van Je doel
Wat is jouw droomdoel waar je aan wilt werken? Weet je ook wat je tot nu toe weerhouden heeft om deze te realiseren? Laat dat los en begin nu gewoon. Hoe? Je eerste stap begint bij het formuleren van je doel. Hoe je je doel formuleert is vaak bepalend of je je doel ook daadwerkelijk gaat behalen. Formuleer daarom je doel in termen van iets willen in plaats van iets niet willen. Bijvoorbeeld: ik wil ’s ochtends energiek opstaan, in plaats van ik moet ’s avonds niet meer zo laat naar bed gaan. Heb je je doel realistisch geformuleerd en de obstakels die je denkt tegen te komen omschreven, dan kan je een stappenplan maken. Onderaan deze blog kan je gratis ‘gereedschap’ downloaden voor het formuleren van je doel en stappenplan.

Geniet van de reis
Je hebt je doel voor ogen en begint vol enthousiasme aan het realiseren hiervan. Begin met het loslaten dat je het wel ‘eventjes’ gaat doen. Waarschijnlijk ben je wel een poosje onderweg voordat je je doel hebt behaald. Gun jezelf die tijd, maar blijf wel in beweging.

Registreer voor jezelf wanneer je stappen zet die bijdragen aan het realiseren van je doel. Maak jezelf bewust van wat die stappen zijn, of je vorderingen maakt en hoe deze je dichterbij je doel brengen. Schrijf je successen op, en lees ze terug op momenten van tegenslag en twijfel. Dit helpt je bij het doorzetten.

Het pad dat ik liep was niet mooi breed en makkelijk begaanbaar, het was smal, had wat hobbels en obstakels. Werken aan je eigen doelen betekent dat je jouw eigen pad maakt, dus geen mooi aangelegd en makkelijk begaanbare weg. Wel een uitdagende weg die als je een hobbel of obstakel hebt getrotseerd je een goed gevoel en energie geeft. Dit zorgt dat je van je reis geniet.

Bagage
Je weet dus niet wat je exact tegen gaan komen onderweg. De informatie die je vooraf verzameld hebt helpt je bij het inpakken van de juiste bagage. De juiste gereedschappen en bagage zorgen voor een goede start van je reis.

Wat is die bagage dan?
Je hebt bepaalde vaardigheden nodig om deze reis te volbrengen, wellicht ook een reisgenoot, een eerlijke rechtvaardige spiegel of navigator. De juiste bagage en gereedschap voor deze reis zijn:

  • je doel helder in beeld hebben;
  • inzicht in je vaardigheden;
  • inzicht in welke vaardigheden je nog wil ontwikkelen;
  • zelfkennis en kunnen reflecteren;
  • familie/vrienden;
  • collega’s/coach.

De juiste bagage en gereedschappen helpen je als je keuzes moet maken en/of waarschuwen je als je je teveel laat afleiden door alles wat je tegen komt tijdens je reis. Mocht je nu merken dat je toch vooraf iets vergeten bent in te pakken, gaat het tijdens je reis kapot of raak je het kwijt? Geen zorgen, wellicht moet je iets langer op de plek blijven dan je dacht, maar dat is dan even nodig. Tijdens je reis is onderhoud plegen aan je gereedschap onmisbaar, daar zal je echt tijd en aandacht aan moeten geven. Vervolgens zal je weer een volgende stap zetten en waar nodig met nieuwe en andere gereedschappen en bagage verder reizen.

Download gratis ‘formuleer je doel en stappenplan’ door onderstaande gegevens in te vullen.

Je ontvangt direct een link. Dit gereedschap vind je ook in de besloten Facebookgroep 4talent.
In deze groep worden tips gegeven en tools gedeeld die jou helpen je droomdoel te realiseren.

× Stuur een bericht