Deel 3 van de blog jezelf zijn is niet makkelijk én hsp. Nu lijkt het of ik de hsp (hoogsensitief persoon) in een hokje stop en een stempel geef en dat is nou net waar ik tegen ben. En toch schrijf ik dit aanvullende deel, omdat wanneer je hsp bent je in de minderheid bent, (20% van de mensen is hsp). Daarom is het belangrijk dat jij jezelf bent en je kwaliteiten en talenten die je hebt inzet en niet wegstopt. Je bent een hoogsensitief persoon om er het verschil mee te maken!

Hsp is een eigenschap die je hebt als persoon, het is een deel van je persoonlijkheid dat met andere eigenschappen zorgt voor wie jij bent. De kern van hsp is de diepere verwerking van prikkels en dat kan ervoor zorgen dat je met andere uitdagingen te maken hebt, dan mensen die niet hoogsensitief zijn. Veel hoogsensitieve mensen hebben ervaren of ervaren dat ze ‘anders’ zijn. Het niet gezien en begrepen voelen in het verleden of heden kan een extra uitdaging zijn om jezelf te blijven en de kwaliteiten en talenten die je hebt zo goed mogelijk in te zetten.

Naast de zelfkennis die belangrijk is om jezelf te zijn en je eigen weg te maken en te bewandelen, kan het je helpen om te weten wat hsp is. Dat je begrijpt dat je details ziet die anderen niet opmerken, dat je intens kan genieten van oprechte verbinding met anderen. Dat je diep geraakt kan worden door muziek, natuur, kunst of andere schoonheid van het leven. Dat wat je aan kennis en informatie krijgt in je hoofd alle kanten op gaat en heel groots kan worden. Dat je niet buiten de box denkt, maar denkt alsof er geen box is. Dat de lichaamstaal van iemand je iets vertelt wat je begrijpt en kan uitleggen, maar degene dat ontkent en je aan het twijfelen brengt. Kortom dat je alles intenser beleeft.

Dat diepere doordenken, intens beleven en ‘anders’ voelen en in de minderheid zijn kan ervoor zorgen dat je ervaart dat wie jij bent niet hoort. Je gaat je bewust of onbewust aanpassen omdat je ‘erbij’ wilt horen. Dat je denkt dat er iets ‘mis’ is omdat je altijd dieper na denkt over de dingen en ook dingen anders ervaart dan de mensen in je omgeving. Maar er is niets mis met jou. Je hebt een eigenschap die ervoor zorgt dat je prachtige kwaliteiten en talenten hebt die je mag inzetten om van betekenis te zijn op deze wereld. Dus ook voor jou als hsp betekent het dat je ook gewoon jezelf kan zijn, maar dat dat niet altijd makkelijk is.

Wat jou als hoogsensitief persoon kan helpen tijdens jouw reis, is dat je meer komt te weten over wat hsp nu is. Wat er nu bekend is vanuit wetenschappelijk onderzoek, wat de kern is van hsp, gevolgen kunnen zijn en hoe jij zelf de regie kan nemen, wat je helpt bij het maken van keuzes.

Wil je meer weten over hsp, schrijf je dan in voor één van de workshops.

× Stuur een bericht