Typ hoogsensitiviteit in de Google zoekbalk en in 0,50 seconden kom je over de 134.000 resultaten. Veel informatie, vanuit verschillende richtingen en inzichten. De benadering die ik hanteer is vanuit wetenschappelijk onderzoek. Wanneer je op internet zoekt op hoogsensitiviteit lees je over dilemma’s uitdagingen, overprikkelbaarheid waarbij het soms lijkt of hoogsensitiviteit een stoornis is, En last, misschien zelfs een probleem dat opgelost moet worden.

Over het algemeen is hoogsensitiviteit geen probleem, het is zeker geen stoornis. Hoogsensitiviteit is een persoonskenmerk een karaktereigenschap, dat samen met je andere karaktereigenschappen jouw persoonlijkheid vormt. Daarom is het eigenlijk bijzonder dat we er een soort stempel van gemaakt hebben, een etiket hebben geplakt op hoogsensitieve mensen. Het nadeel daarvan is dat het lijkt of hoogsensitief zijn een probleem is, iets wat specifiek aandacht nodig heeft. Het voordeel is dat we meer begrijpen van de 15 tot 20 procent van de mensen die hoogsensitief zijn, maar vooral het belangrijkste dat hoogsensitieve mensen zichzelf begrijpen, snappen dat een groot deel van de mensen een karaktereigenschap hebben die zij niet hebben en we elkaar daardoor niet altijd even goed kunnen duiden.

Uit onderzoek is gebleken dat er als het ware twee groepen mensen zijn. Aan de ene kant de wat stoutmoedige mensen die op onderzoek uitgaan, onverschrokken op nieuwe dingen afstappen en snel gewend zijn aan nieuwe omgevingen en prikkels. En een groep die wat afwachtender gedrag laat zien en wat meer tijd nodig heeft om te wennen aan een andere situatie, vaak wat later me een reactie komt. Dat willen we nog wel eens invullen als verlegen, muurbloempje, introvert, een vaak onterechte invulling waar veel hoogsensitieve mensen zich van nature vaak niet in kunnen vinden.

De kern van hoogsensitiviteit is het diepere doordenken, sensorische sensitiviteit en emotionele intensiteit wat overprikkelen tot gevolgen kan hebben. Kennis over hoogsensitiviteit kan je helpen om het soms ‘anders’ voelen te duiden, jezelf te zijn en meer te gaan doen van waar je goed in bent op een manier die bij jou past.

× Stuur een bericht