Het begin van een nieuw avontuur start vandaag. Met wat spanning in mijn buik maak ik om kwart voor acht de wandeling naar kantoor.

Extra vroeg om te checken of alles goed werkt. De eerste keer dat ik kennis maak met mijn nieuwe collega’s moet het in één keer goed gaan. Camera en geluid het moet kloppen. De eerste indruk is belangrijk.

De eerste indruk van handdruk, oogcontact maken, lichaamshouding hoe is dat nu in te vullen? Hoe geef ik dat nu vorm in deze andere bijzonder situatie. Onderzoek wijst uit dat handen schudden een sterk verband vertoont met de beoordeling van je persoonlijkheid en zelfs met de aanbeveling om iemand wel of niet aan te nemen. (Chaplin et al., 2000; Stewart et al., 2008) Nu ga ik hier al aan het werk maar het voelt ongemakkelijk dat wat al jaren in mijn systeem zit nu niet toe te kunnen passen. 

Gelukkig zijn er nog andere manieren van non verbale communicatie, maar online ben ik hier nog niet ervaren in. Dat doet iets met mij, hoe ik erbij zit en hoe ik me eronder voel. 

Ook aan de andere kant is het anders. Al maanden alles online, online moe, snel afgeleid. Dat is van invloed op die eerste indruk van mij.

Ik denk aan de studenten die ik zal gaan begeleiden bij hun studie, stage en loopbaan. Hoe moet het voor hen zijn, ergens tussen de zestien en begin twintig voor het eerst gaan werken. Zich voor het eerst voorstellen aan collega’s. Die eerste indruk binnen een paar seconden. Terwijl hij of zij misschien nog wel de ogen uitkijkt bij binnenkomst, zoekend naar de woorden voor een eerste reactie of zich afvragend waar naar toe te moeten. Ondertussen wordt in het hoofd afgespeeld wat ouders, mentor of vrienden hebben geadviseerd. Zo is er al een eerste indruk gevormd en dat is niet gemakkelijke om van af te komen. ‘Het broekie’, ‘onervaren’, ‘geleerde’, ‘energiek’, ‘stilletje’, ‘aanwezig’ etc. is van invloed op het de acties van ieder mens.

Welk beeld er wordt gevormd, het heeft effect op wat deze nieuwe collega zal laten zijn of durft te laten zien. Het heeft effect op het zelfbeeld, eigenwaarde en zelfvertrouwen. En daarmee de betrokkenheid, gedrag en resultaten in het werk.

De vraag is namelijk of het beeld wat we hebben gemaakt klopt. Of dat de waarheid is (als die bestaat ‘de waarheid’). We hebben namelijk de neiging om gedrag van mensen te beschouwen als een weerspiegeling van onze eigen persoonlijkheid en opvattingen in plaats van de reactie op de situatie. (Heider, 1958; Jones, 1990; Ross, 1977; Ross & Nisbett, 1991; Gilbert, 1998b; Gilbert & Jones, 1986; Gilbert & Malone, 1995; Jones, 1979,1990). Het beeld dat je maakt in een paar seconden kan kloppen, maar er is aanzienlijk bewijs dat de sociale situatie grote invloed heeft op ons gedrag. De invloed van de sociale invloed is extreem krachtig. We onderschatten externe invloeden en daarmee is de persoon die je op dat moment ziet en ‘bestempeld’ wellicht anders in elkaar zit dan waar je jezelf van overtuigd.

De verwachting dat een starter vaardigheden heeft en gedrag laat zien zoals de ‘norm’ van een ervaren medewerker kan je vergelijken met het proces van een rups naar een vlinder. Wanneer je een rups omhoog gooit met de opdracht vlieg, zal er weinig gebeuren. Vanuit de neuropsychologie blijkt dat deze jongvolwassenen nog volop in ontwikkeling zijn. Ze hebben nog vaardigheden en inzichten te ontwikkelen. Ze kunnen sommige dingen gewoon nog niet. Wanneer ze wat wel kunnen is nog geen moment aan te koppelen. Elke boom komt in zijn eigen tempo tot groei. De omgeving heeft daar een grote invloed op (Jolles, 2020). Geweldig voor deze ontwikkeling is als het beeld over de stagiair, afstudeerder of nieuwe medewerker kan bijstellen. Wanneer je ziet dat de jongvolwassen niet zomaar de onervaren versie van de ervaren medewerkers zijn geef je de ruimte om zich te ontwikkelen.

Vanochtend werd ik even geconfronteerd met een gevoel waardoor ik aan deze collega’s van de toekomst moest denken. Ze zijn de helden van de toekomst. It takes a village to raise a child. De huidige situatie qua werk en ontwikkeling is voor ons ervaren medewerkers met onze rugtas vol vaardigheden al een uitdaging. Jij bevind je in de sociale situatie die van grote invloed is op gedrag, jouw beeld dat je snel vormt, de (non) verbale reactie is van grote invloed op hoe een startende medewerker zich ontwikkelen op het zelfbeeld en gedrag. Hoe tof dat jij in je contact of misschien als leidinggevende of buddy deze leuke collega kan helpen te gaan vliegen en zo samen werkdoelen te behalen. 

 

× Stuur een bericht