Sarina Kooij

Loopbaan-, talent- en jongerencoach

De persoon achter Rightinplace ben ik: Sarina Kooij. Zowel mijn huis als praktijk staan centraal in Nederland, in het groene Zeewolde.

Alles wat ik doe in mijn werk is gebaseerd op ontwikkeling van talenten voor en op de arbeidsmarkt. Dat begint al in het onderwijs en mag meer aandacht hebben bij startende medewerkers.

Ik heb bij verschillende bedrijven mogen werken als P&O medewerker en HRM adviseur. Na ruim vijftien jaar de verbinder te zijn geweest tussen werkgever en medewerker gooide ik het roer om. Met het diploma tot loopbaan- en talentcoach in de pocket startte ik in 2016 mijn eigen praktijk Rightinplace. 

Wat startte met sollicitatietrainingen en HR advies is nu uitgegroeid tot een bedrijf dat helpt bij het (kunnen) gaan doen van écht leuk passend werk voor twintigers en dertigers op de arbeidsmarkt. 

Vanaf 2021 heb ik als toegepast psycholoog i.o. het aanbod uitgebreid. Jongeren met een ‘valse’ start in het voortgezet onderwijs, die vastlopen vastlopen, hun motivatie kwijt zijn of niet goed uit de voeten kunnen met het schoolsysteem en de verwachtingen kunnen bij Rightinplace terecht.

“Ik heb een passie voor het ontwikkelen van talenten en noodzakelijke vaardigheden om goed te functioneren op school of in het werk, maar wat me echt drijft zijn de mensen”

  • Creatief
  • Straaljager
  • Talentaanjager
  • Luisterend oor

Wat ik wil met Rightinplace

Ik wil dat Rightinplace een veilige plek is waar iedereen zich welkom voelt, geïnspireerd wordt en gestimuleerd wordt om zijn pad op eigen wijze te bewandelen en er een waardevolle reis van maakt. Rightinplace moet de juiste plek zijn waar je je aangemoedigd en toegejuigt voelt. En aanneemt dat je zoals je bent van waarde bent.

Wat ik nog meer doe….

Co-trainer opleiding Lef om te Stralen

Vier keer per jaar twee dagen een feest als co-trainer bij de opleiding Het Lef om te Stralen. 

Do more of what makes your heart sing! 

Het afgelopen half jaar had ik het geluk een loopbaancaochingstraject te kunnen volgen. 

Wat was het waardevol om stil te staan bij mijn competenties, waarden en verlangens. En van daaruit te ontdekken waarvan mijn hart gaat zingen.

En hoewel het loopbaantraject nu is afgelopen: mijn reis onderweg naar deze droom begint nu pas echt. Stap voor stap werk ik toe naar het vormgeven ervan.

Ingrid

Coördinator integrale wijkontwikkeling, Eigenaar YogaInside

Mijn verhaal

Op school deed ik alleen het hoogst noodzakelijke. Na een preek over mijn inzet liet ik me altijd even van een betere kant zien. Zo ging ik altijd wel over en behaalde binnen de gestelde termijn mijn diploma. School en wat we moesten leren en doen kon mij niet motiveren. Dolblij was ik toen ik na de middelbare school iets ging doen wat ik leuk vond.

Anderhalf jaar zette ik mijn schouders er flink onder. Mijn beloning: 17 jaar en klaar met school. Met mijn diploma voor mijn beroepsopleiding in de pocket kon ik aan het echte werk beginnen.

Na twee jaar gewerkt te hebben sloop er twijfel naar binnen. Ik was 19 inmiddels bedrijfsleider en vroeg me af is dit nu alles? Ga ik dit nog 45 jaar doen? Die gedachte maakte me niet wild enthousiast en ik ging iets heel anders doen.

Ik kan niet zonder afwisseling
Naarmate mijn loopbaan vorderde vertelde mijn CV het verhaal van een jobhopper.  Als ik ergens zo’n twee jaar werkte kwam de routine om de hoek kijken en was ik er wel klaar mee. Ik wisselde van werkgever of functie. Dat scheen niet zo heel handig te zijn zo werd mij vertelt, maar hé toen was ik alweer ergens anders in gesprongen. Gelukkig heb ik een creatief talent. Dat is handig om mijn CV met de steeds langere lijst met werkgevers en functies zo in te richten dat het keurig op één A4 paste en een logisch verhaal leek. (Ik begon niet voor niks in 2016 met sollicitatietrainingen).

Stoeien met de norm van de maatschappij
Maar op een gegeven moment was het niet meer te verstoppen dat ik veel verschillende banen had gehad. Binnen die banen ook nog eens diverse taken en werkzaamheden én daarnaast ook nog een aantal opleidingen had gevolgd.

Vreemde eend
Je begrijpt het werd een uitdaging om dit allemaal kort en bondig te vertellen bij een sollicitatie. Er waren ook vragen en opmerkingen over. Bovendien als je overal kort werkt is het lastig aan te tonen dat je bij die nieuwe baan wel zal blijven en goed bent in wat je doet. Ik stoeide met de norm van de maatschappij en mijn realiteit. Ik twijfelde aan mijn keuzes en of ik wel het juiste deed of een bijzonder ‘vreemde eend’ was.

De verandering
Dat veranderde toen ik me besefte dat er ook een kracht zit in jobhoppen. Door te werken bij verschillende bedrijven en te kijken in al die ‘keukens’ heb ik meer geleerd dan waar dan ook. Ik leerde specifieke vaardigheden zoals flexibel zijn, goed kunnen aanpassen en had een rugzak vol met ervaringen die ik kon gebruiken in verschillende situaties.

De norm is dat we afwijken van de norm
Dat was het moment dat er een kwartje viel, want als mijn ‘anders zijn’ met jobhoppen voordeel had, dan zou dit mogelijk voor álles waarop mensen ‘afwijken’ wel eens zo kunnen zijn. Dan is de norm die we mogen gaan hanteren dat we afwijken van de norm en de kracht die daar in zit gebruiken. Een nieuwe wereld ging voor me open. Een wereld waarin ik ging kijken naar de voordelen van afwijken, de gratie van anders zijn, de waarde van diversiteit.

Talent waarderen en doseren

Daarom heb ik in mijn werk de focus op talent én naar boven halen wat iemand uniek maakt en raakt. Het doet me pijn dat mensen hun talenten niet lijken te waarderen of onvoldoende doseren zodat ze niet écht van meerwaarde kunnen zijn.

Stralend door het leven
Een geweldig moment in mijn werk is als na een paar weken samenwerken helder wordt wat iemand echt wil, dan staat de wereld even stil. Nieuwe kansen ontstaan. Moed wordt gevonden, er is een ‘schijt aan de wereld, ik ga dit gewoon doen’. Dat ontroert mij steeds weer. Het zijn die momenten dat ik dans rondom mijn werktafel.

Wat ik geloof
Want ik geloof: wanneer je je onderscheidende talenten gaat waarderen plús hanteren krijg je meer energie en meer lol in het leven. Je krijgt je power weer terug. Anderen zien je authenticiteit. Je kunt dan stralend door het leven gaan. Zoals je bent is goed genoeg. Niets te bewijzen, niets te overdrijven, niets te verbergen. Het is daar waar ontspanning, imperfect durven zijn en het lef om te stralen groeit.

Werk doen dat aansluit
Dat is wat ik iedereen gun. Doen wat aansluit bij de persoon en dat doen in een context die daar ondersteunend aan is. Om dat voor elkaar te krijgen is het aanbod van Rightinplace gebaseerd om met plezier en ontspannen te ontwikkelen om  de kansen te zien en te kunnen grijpen om echt leuk werk te kunnen doen. Moedig een stukje van jezelf in het werk kwijt te kunnen. (Meraki). Ik zit er klaar voor om een dansje met/voor jou te gaan doen!

×

Powered by WhatsApp Chat

× Stuur een bericht