We zaten terug in de auto na de laatste training van deze kerstvakantie. Stilletjes geniet ik en ik ben onder de indruk van wat ik de afgelopen twee weken heb gezien. Bijna elke vakantiedag trainen. Elke dag 3 tot 4 uur op de fiets, in alle weersomstandigheden. Van een flauw zonnetje tot kou, regen en wind. Het was zichtbaar vermoeiend, zeker niet makkelijk en vroeg echt wilskracht en doorzettingsvermogen.

Vandaag terug naar huis vroeg ik hoe hij het had gevonden, want bij geen enkele training had ik ook maar iets aan weerstand, negativiteit of gemopper ervaren. Elke dag stond hij ’s ochtends op tijd klaar om te vertrekken, zelfs op de dagen dat hij ‘vrij’ was, was hij op tijd zijn bed uit. Iets waar ik best aan kan wennen…

Met m’n tas met skischoenen aan m’n schouder

Ik moest denken aan toen ik net zo oud was als hij en met dezelfde drive voor mijn sport ging. Door weer en wind, kou en regen bracht ik elk vrij uurtje die ik had op de skibaan door. Op de fiets met zware skischoenen op mijn schouder fietste ik naar de skibaan. En keer op keer met de lift dezelfde baan omhoog en tot in den treuren dezelfde baan weer naar beneden. Trainen, trainen en trainen. Niemand hoefde dit van me te vragen ik deed het gewoon, omdat ik het wilde en het proces van elke keer een beetje beter worden heerlijk vond.

Parallel van sport met werken

Zie je de parallel al met werken? Het grootste deel van de mensen die werken staan ’s ochtends niet enthousiast op tijd klaar om naar het werk te vertrekken. Je vertelt jezelf dat je blij mag zijn met je baan, met leuke collega’s en je veilige bekende plek zonder teveel risico’s. Je motiveert jezelf, maar is dat de motivatie die echt van binnenuit komt? Is je drijfveer dat er brood op de plank moet komen en je vaste lasten betaald moeten worden, of omdat je je 2e auto, je vakanties, je extra’s of grotere huis zo comfortabel vindt? Je doet wat je doet, vindt het niet reuze vervelend, maar enthousiast op tijd klaar staan om naar je werk te gaan is het ook niet helemaal of helemaal niet.

Yes ik mag vandaag weer aan het werk!

Heb je je weleens afgevraagd wat jij nodig zou hebben om te denken: Yes ik mag weer aan het werk! Wat zullen we vandaag gaan doen, wie kom ik tegen, wat zal ik leren en wat zal ik gaan bereiken? Ben je zo intrinsiek gemotiveerd dat je er weerstand en dingen die minder goed lukken niet als domper ervaart, maar veerkrachtig mee om weet te gaan. Dit omdat jij kan doen waar je goed in bent, wat je graag wilt doen, je ontwikkelt en ervaart dat je gewaardeerd wordt.

Sport is geen werk

Denk je leuke vergelijking, maar sport is wel even iets anders dan werk? Persoonlijk denk ik dat wanneer we wat meer van wat er in de sportwereld gebeurt op organisaties zouden toepassen er naar mijn mening hele mooie dingen gaan gebeuren voor medewerker en werkgever.

Sport
Toen ik vroeg wat er nu voor had gezorgd dat hij deze trainingen leuk vond en enthousiast over was kreeg ik de volgende antwoorden:

  • Het samen fietsen met de groep: samen maakte het makkelijker, word je meer uitgedaagd en met elkaar lukt het gewoon beter
  • Trainers die ervoor zorgen dat ik weet wat ik moet doen en kan doen om verder te komen en duidelijk is wat er van me verwacht wordt.
  • Ervaren dat ik beter wordt en dat motiveert.

Werk
Is dat op de werkvloer ook niet ongeveer hetzelfde:

  • Verbinding met anderen, jezelf kunnen zijn en samen met collega’s een bijdrage leveren die er toe doet, waar je trots op bent.
  • Een leidinggevende die coacht, kaders aangeeft maar wel ruimte geeft, je kwaliteiten ziet en je deze optimaal laat inzetten in het werk.
  • Niet alles perfect hoeven doen, fouten mogen maken en daardoor een volgende keer nog beter en makkelijker je werk kunnen doen.

Verbinding met anderen

Wij mensen zijn gemaakt voor verbinding met anderen, als deze wordt verbroken of dreigt te worden verbroken dan heeft dat gevolgen voor je motivatie en betrokkenheid. We hebben anderen nodig om verder te komen. Als we elkaar kennen, weten waar we heen willen met elkaar en onze sterke en zwakke punten kennen, accepteren en deze inzetten, zodat we elkaar aanvullen dan gaan er echt geweldige dingen gebeuren.

Leiding krijgen

Een coachende leidinggevende die jou de ruimte geeft om te doen waar je goed in bent, waarvan je fouten mag maken en niet wordt veroordeeld. Die je ruggesteun geeft, waar ruimte is om je ideeën te delen. Die bijdraagt aan een plek waar je jezelf kan zijn, waar je je prettig voelt en bij je past en je meer kan doen van waar je goed in bent.

Bij het begin beginnen

Zelf heb je de grootste rol in het gaan ervaren van die intrinsieke motivatie. Dat doe je door bij het begin te beginnen, te onderzoeken, experimenteren en ervaren en zo elke keer een stapje verder te komen en zelf de regie te gaan nemen.

Hoe je dat doet

Van mij geen lijstje met de 5 beste tips: “als je dit gaat doen dan ga je vanaf morgen intrinsieke motivatie ervaren.” Dat werkt namelijk niet, dat is weer dat hoofd dat dan zegt als ik dat kunstje leer komt het goed. Het begint met de eerste stap zetten en tegen jezelf zeggen: ja ik wil het graag anders, ik wil ontwikkelen, ik geef mezelf toestemming voor meer eigen regie, mezelf zijn, falen, opnieuw beginnen en doen wat ik goed kan en wil doen. Kies er maar 1 waar jij mee wilt beginnen, wat is het eerste wat ik kan doen, of wat kan mij helpen om dit ook echt te gaan doen. Onderzoek hoe jij je eerste vraag beantwoordt krijgt, wie of wat jou daarbij kan helpen en gun jezelf dat het zal je heel veel moois opleveren.

Weet je eigenlijk al wat je wilt, maar je merkt dat je de eerste stap nog niet (alleen) durft te zetten, wie of wat kan jou dan helpen te doen wat je eigenlijk al weet? Of ben je nog veel bezig met de vragen: wie ben ik nu precies, wat zijn mijn talenten, hoe ontdek ik wat mijn talenten zijn, wat is voor nu de keuze die mij verder helpt, hoe voer ik het uit in de praktijk, hoe ben ik mezelf in deze veeleisende wereld en laat ik mezelf ook zien? Begin bij het begin.

Wat jou kan helpen bij de eerste stap

De workshops en trainingen kunnen jou helpen bij het zetten van je eerste stap. Lijkt het je heerlijk om ’s ochtends wakker te worden en denken: Yes ik mag weer aan het werk!? Schrijf je in en ik zie je dan graag binnenkort. www.rightinplace.nl

× Stuur een bericht