Talenten zijn ze nu aangeboren of niet? In het boek The complexity of greatness zijn twee wetenschappers het daar over oneens.
De stelling van Gagné: aangeboren talent bestaat en bepaalt welk niveau we kunnen bereiken.
Ericsson: er is geen bewijs dat toppresteren afhangt van aangeboren talent.

Ik vind mijn mening over talent lastig in het kort uit te leggen. Er komt meer bij kijken dan alleen talent (her)kennen. Bij talentontwikkeling spelen omgeving en persoonskenmerken ook een rol. Daarom kent het proces van talentontwikkeling geen voorgekauwd stappenplan.

De stelling van mij: we hebben allemaal talent en het doet goed als het gebruikt wordt. Meestal voelt het voor onszelf goed, maar draagt het ook bij aan iets goeds voor een ander. Win-win

Ik geloof wanneer je je onderscheidende talenten gaat waarderen plús hanteren je meer energie en eigenheid ervaart in het leven. Wanneer je authenticiteit zich uit en je autonomie durft te pakken kom je vooruit.
Voel je welkom als je een steuntje in de rug kan gebruiken om hiernaar toe te werken. Je bent welkom zoals je bent, hoeft niets te bewijzen, niets te overdrijven, niets te verbergen. Zo krijg je door wat je nodig hebt om je opleiding te kiezen en/of werk te vinden of te kunnen houden wat bij je past.

× Stuur een bericht