Dat je je vakantie inkort om geen opleidingsdag te missen….echt? Ja en ik was niet de enige. Dat moet wel een bijzondere opleiding zijn dan? Dat klopt. Waarom, omdat ik zoveel waardevols heb geleerd met en van Gave Mensen.

Te gevoelig, teveel, te emotioneel, te bescheiden, te verlegen, te stil, te lief, teveel denken, te lastig

20% van de mensen is hoogsensitief en een groot deel zal bovenstaande woorden op de werkvloer nog wel eens te horen hebben gekregen. De lijst is nog wel aan te vullen, woorden die meer schade aan hebben gericht dan een positief effect hebben gehad. Vaak echt niet bewust, maar toch heeft dit wel gevolgen. Wat nu…

Je bent gemaakt voor verbinding. Wanneer je te horen krijgt wat hierboven is beschreven, zeker wanneer het vaker dan 1x is kan het ervoor zorgen dat je je gaat schamen en schuldig voelen. Je wilt je gaan aanpassen om erbij te horen en daar kan je dan weer last van hebben. Je wilt hier iets mee. Wat er veel gebeurt is dat je hard gaat werken om de symptomen te bestrijden, maar wanneer je het ene pijnpunt hebt opgelost, duikt daar het volgende ‘probleem’ op. Zo ben je bezig met symptoombestrijding in plaats van zijn wie je bent, dit oké vinden, groeien, doen waar je goed in bent en wilt doen.

Is hoogsensitiviteit in het werk echt lastig?

Is hoogsensitief lastig en zoals hierboven beschreven staat? Of is het: te gek, goede ideeën, hoge kwaliteit, groot verantwoordelijkheidsgevoel, kracht, waardevol, empatisch, plezier, zien wat nodig is, goed verbinding kunnen maken, goed kunnen reflecteren, etc.

Dat is namelijk wat ik vanmiddag zag toen ik een groep hoogsensitieve mensen zag werken aan veerkracht en stappen zetten in hun eigen ontwikkeling. Wat een veelzijdige talenten die zo nodig zijn en het verschil gaan maken. Dat is niet ‘te’ en vooral niet ‘lastig’, maar enorm krachtig.

Dat woord ’te’ vindt ik ook nog wel eens lastig. Zo voelde ik vandaag de teleurstelling toen ik hoorde dat ik ‘te’ veel geef. Dat mag iemand vinden, maar ik hoef het tegendeel niet te gaan bewijzen dat ik het niet ‘te’ vindt. Ook heb ik de ander niet nodig om dit ‘goed’ te maken. Ik zal soms hetzelfde effect met mijn woorden hebben op iemand anders zonder dat ik het weet, ik ben zeker ook geen heilig boontje.

Ik kan mezelf nu goed genoeg vinden en zien waarom en wat ik doe oké is. De woorden die zorgen voor teleurstelling voel ik. Juist hierdoor kan ik juist groeien en zien dat wat ik doe misschien juist wel een kracht is, ook al ziet iemand anders iets heel anders. Hier zo mee omgaan is niet vanzelf gegaan, daarbij waren mensen die me hierbij hebben geholpen, ik ben gaan oefenen en gaan werken aan mijn veerkracht. Dus ja zeker een bijzondere opleiding al noem ik het zelf liever waardevol.

Wat nu…

Als jij de ‘te’ woorden die je krijgt te horen, kan horen, maar dit er niet voor zorgt dat je je gaat aanpassen, of te streng bent voor jezelf.

Als jij in je werk meer gaat doen waar je goed in bent, ondanks dat anderen nog niet direct jouw werkwijze kunnen volgen.

Als de woorden die je raakten over wie je bent of deed in je werk ervoor zorgden dat je last had van schaamte en schuld geen last meer zijn en je veerkracht hebt om hier mee om te gaan.

Als je je verder kan ontwikkelen in de richting die jij op wilt.

Als je je energie hebt van je werk, omdat je doet waar je goed in bent en je jezelf kan zijn?

www.rightinplace.nl

× Stuur een bericht