Selecteer een pagina

glass-ball-1445705_640Genieten van hopelijk mooi weer, nieuwe ervaringen, maar bovenal een periode van rust en genieten. Alles is relaxter, je maakt je minder druk en doet leuke dingen waar je maar niet aan toe kwam. Even geen werk, maar ontspanning.

Deze blog schrijf ik in het relaxte Frankrijk. Ik start hier elke dag met een dagelijkse wandeling naar de bakker voor een heerlijk vers stokbroodje. Genietend van de vroege zonnestralen die op mijn gezicht schijnen, het helder stromende water van het bergriviertje, de imposante bergen met het groene gras, prachtige bloemen, de hoge dennenbomen om me heen en de heerlijke stilte in de ochtend. De wandelaars of bewoners die ik tegen kom groeten me met een vriendelijk bonjour en gaan ook rustig hun weg of genieten van een lekker ontbijt op hun terras.

Ik hou ervan tijdens de drie kwartier die deze wandeling duurt om even te dromen. Met een leeg hoofd en lekker in beweging krijg ik meestal mooie ideeën voor een workshop of coaching. En wat ik met de jaarwisseling meestal niet doe, doe ik vaak wel tijdens vakantie: het maken van voornemens of het van-plan-en. Herken je dat? Je bent van plan om als je weer thuis bent dingen anders te gaan doen. Niet direct na thuiskomst terug in de modus van voor de vakantie, maar tijd hebben voor die dingen waar jij energie van krijgt. Je wilt niet of minder geleefd worden door je agenda of door anderen. Nee je wilt wat meer vasthouden aan dit gevoel tijdens de vakantie, zijn wie je bent en jouw bijdrage kunnen leveren aan deze wereld. Kortom: meer bezig zijn met je dromen en van-plannen.

Eenmaal thuis gekomen kunnen de voornemens die je hebt gemaakt terwijl je op het strand lag met dat heerlijke briesje, tijdens de wandeling of met dat lekkere drankje op het terras verdwijnen als sneeuw voor de zon. Tijdens de vakantie heb je de regie, in gedachten creëer je de ideale omstandigheden en het ideale plaatje. Bij het uitpakken van de koffers, de berg was, het doornemen van de post en het zien van je mailbox en agenda lijkt het onrealistisch en vervaagt je voornemen, omdat je denkt dat het niet haalbaar is. Soms lukt het om het een poosje vol te houden, maar na dat poosje is het toch weer naar de achtergrond geschoven. Je leeft van vakantie naar vakantie en komt in de modus als ik…dan… Maar verander je zelf niets dan komt de als ik…dan… tijd er ook niet.

Je behaalt je droom of einddoel meestal niet van de één op de andere dag. Het betekent, onderzoeken, uitvoeren en volharden. Begin en ga aan de slag met je plannen en dromen!

Onderzoeken
Dit is iets dat de investering meer dan waard is. Onderzoek wat jouw unieke talenten zijn, hoe je ze verder kan ontwikkelen en waar je energie van krijgt. Soms ben je bezig met dingen waarbij je de tijd vergeet. Dit zijn dingen die je vaak van nature makkelijker af gaan (talent) en energie geven. Zelfkennis betekent groei. Ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk, dan zal je snel extra werken wanneer een collega ziek is en je eigen plan daarvoor aan de kant schuiven. Wanneer je bewust bent van je talenten en kwaliteiten weet je ook wat je valkuilen zijn. Kan je en zet je je talenten ook in bij de dingen die je dagelijks doet? Door te doen waar jij in gelooft en het inzetten van je talent kan je grenzen verleggen en heb je de moed de dingen te gaan doen die bij jou passen en nodig zijn om je plannen te gaan uitvoeren. Vraag jezelf af wat je droomdoel is. Welke (kleine) stappen kan en wil je zetten om daar te komen? Maak een top 5 van dingen die voor jou belangrijk zijn. Dit kan zijn je gezin, je doel, werk, sporten. Wanneer je dit helder hebt kan je makkelijker keuzes maken.

Uitvoeren
Kom in actie! Het beste is om als je weet waar je naar toe wilt binnen 24 uur je eerste stap in gang te zetten. Uit onderzoek blijkt dat als je langer wacht van uitstel afstel komt. Het kan zijn dat je nee moet zeggen tegen iets anders. Hou je top 5 helder voor ogen en vraag je af of bij wat je gaat doen dit bijdraagt aan je 5 doelen. Draagt dit niet bij aan je top 5 stel jezelf dan meer centraal en maak de juiste keuze. Die was ligt er nadat je aan je stap hebt gewerkt ook nog wel, natuurlijk moet die nog wel gedaan worden. Misschien kan iemand anders je er bij helpen? Als je het in 2 zinnen leest lijkt het heel makkelijk. Maar vaak is dit een enorme drempel. Het is niet voor niets dat je er niet eerder aan toe bent gekomen om je plan succesvol uit te voeren. Zoek naar wie je kan helpen. Door het delen van je droom en plan komen er mensen op je pad die je verder kunnen helpen. Heb vertrouwen in je talenten en oefen, oefen en oefen. Hou je (grote) doel voor ogen.

planVolharden
Het zal echt niet allemaal vanzelf gaan. Op vakantie is je hoofd lekker leeg en kan je de ideale situatie schetsen. Eenmaal thuis is dat anders. Daar komt het moet-isme om de hoek kijken met de bijbehorende frustratie en onrust. Door het moet-isme ben je uit balans. Wanneer het even tegen zit of je merkt dat je je weer hebt laten leven geef niet op, maar ga terug naar de eerste stap. Kijk naar wat je wilt en ruim op waar je vanaf wilt. Dit kunnen stappen zijn die je eerder niet had bedacht, maar je wel dichterbij je einddoel zullen brengen. Sla ze niet over en werk eraan. Je gaat steeds meer doen van wat je echt wilt, bent meer in balans en je wordt minder geleefd.

Geniet nog even van je vakantie of fijne vakantie als je nog gaat. Ik hoop dat je heerlijk thuis komt en zin hebt om aan de slag te gaan met jezelf en je dromen en plannen. Je bent het waard om je talenten te kunnen inzetten te ontwikkelen en te doen wat je graag wilt doen!

× Stuur een bericht