Veerkracht: (Los)laten

Met angst kijken naar de toekomst en al invullen wat er eventueel kan gebeuren of bedenken dat wat er in het verleden is gebeurd nu wel weer kan gebeuren is ons zorgen maken over de toekomst of blijven malen over het verleden. Daarmee mis je het leven in het heden. Natuurlijk mag je wat je hebt geleerd van het verleden meenemen naar de toekomst, maar wat in het verleden is gebeurd hoeft in de toekomst niet ook te gebeuren. Je hebt ook geleerd van deze ervaringen in het verleden waardoor je juist eenzelfde ervaring kan voorkomen.

Die gedachten over verleden en toekomst heb je natuurlijk niet voor niks, ze dwingen je om na te denken over de situatie waar je mee te maken hebt en die je geen prettig gevoel geeft. We hebben het over piekeren als je doorslaat in dat denken. Je ‘automatische’ gedachten die je hebt hebben een functie. Je brein wil je beschermen tegen ‘weer’ nare ervaringen. Dat die gedachten je in de weg zitten weet je natuurlijk wel, maar hoe doe je het anders?

Wat helpt bij waardevolle reflectie en geen last te hebben van zinloos gepieker ligt bij het kunnen bedenken van een oplossing of inzicht om de kwellende gedachten los te kunnen laten en niet onafgebroken in hetzelfde tobberige kringetje te blijven ronddraaien. Wat je veel hoort en terug leest is dat je je verhalen die je in de weg zitten moet elimineren, herschrijven, positiever maken zodat je het negatieve gaat vergeten. Dat helpt misschien even, maar niet voor de langere termijn. Je mag dat verhaal zoals het is laten zoals het is, accepteren dat die ervaring bij je leven hoort en dat dat oké is.

Gedachten blijven komen, dat hou je niet tegen, maar gedachten kunnen ook weer gaan zonder dat je er perse iets mee hebt moeten doen. Dat is nu het ‘zijn’. Om te kunnen ‘zijn’ mogen we meer balans vinden en bewust worden dat je je gedachten niet bent. Je mag waarnemer worden van je gedachten, zonder er streng voor te zijn en over te oordelen. Je gaat je gedachten observeren gewoon zoals ze zijn, niets willen veranderen of willen wegduwen.

Het gaat dus om leven in het hier en nu. Je neemt wat meer afstand van de stroom van interne prikkels die je alle kanten opstuurt met als gevolg dat je uiteindelijk stil blijft staan. Afstand nemen betekent dat je niet steeds wordt geleefd door emoties als angst, depressie en schaamte.

Door de oefeningen te doen en blijven herhalen ga je merken dat het je steeds minder moeite gaat kosten om anders met die gedachtestroom en prikkels om te gaan. Je gaat los komen van nutteloze gedachtenprocessen, beseffen dat het woorden zijn en niet persé de waarheid.

Loslaten is dus accepteren wat je wordt aangeboden en stoppen met vechten tegen het leven. Je openstellen voor de realiteit. Niet ervan af willen komen, wegduwen, maar een discussie te voeren of je gedachte waar of niet waar is of juist een positieve manier te vinden om jezelf af te leiden.

Samenvatting

Het leven ontplooit zich in het heden. Maar zo vaak verspillen we ons leven als we ons zorgen maken over de toekomst of blijven malen over het verleden. Deze gedachten zijn er natuurlijk niet voor niets, ze dwingen ons na te denken over datgene waardoor we van slag zijn. De scheidslijn tussen waardevolle reflectie en zinloos gepieker ligt tussen het bedenken van een oplossing of inzicht, om de tegenwerkende gedachten daarna te kunnen loslaten en onafgebroken in hetzelfde tobberige kringetje te blijven ronddraaien. Als je je bewust wordt, realiseer je je dat je je gedachten niet bent. Je wordt van tijd tot tijd een waarnemer van je gedachten zonder ze te beoordelen. Je gedachten observeren, gewoon zoals ze zijn, zonder ze te willen veranderen of wegduwen. Op den duur hoef je geen technieken meer te gebruiken om van je onplezierige gedachten af te komen, maar ga je ze zien zoals ze werkelijk zijn – alleen maar woorden – en dus laat je ze maar gewoon komen en gaan. Door loslaat-oefeningen ga je je niet beter voelen, het hoofddoel is dat je je losmaakt van nutteloze denkprocessen, zodat je je aandacht op leukere zaken kunt richten.

Onder de afbeelding staan oefeningen die je helpen beter te kunnen (los)laten.

Oefening: Laat je gedachten los

Dit is een oefening om je emoties, lichamelijke gevoelens en gedachten te herkennen en je erop te richten. Deze vaardigheid zal je meer vrijheid geven om te kiezen welke gedachten je gaat visualiseren, je gaat inbeelden of in woorden omzetten, om ze vervolgens rustig van je af laat glijden zonder dat je door ze geobsedeerd raakt of ze gaat analyseren.

Hier zijn enkele suggesties die andere mensen nuttig vinden:

  • Stel je voor dat je in een veld zit en toekijkt hoe je gedachten op de wolken drijven
  • Stel je voor dat je bij een rivier zit en kijkt hoe je gedachten op afgevallen bladeren voorbij drijven
  • Stel je voordat je je gedachten in het zand geschreven ziet staan en ziet hoe ze wegspoelen door de golven
  • Stel je voor dat je gedachten op de billboards passeren terwijl je autorijdt

Als 1 van deze ideeën voor jou werkt, is dat geweldig. Als dat niet zo is ontwikkel dan je eigen ideeën. Zorg ervoor dat je visueel kan zien hoe je gedachten komen en gaan zonder dat je ze vasthoudt en zonder dat je ze analyseert. Je laat ze gewoon komen en gaan.

Zet alles uit, computer, televisie en telefoon. Zet een wekker op 3 minuten. (na enige tijd kan je dit gaan verlengen) Haal enkele keren diep en langzaam adem, ontspan en doe je ogen dicht. Nu stel je jezelf voor in het door jou gekozen scenario, terwijl je gedachten komen en gaan. Dit kan bij het strand zijn, de rivier of de plek die jij hebt bedacht. Doe je best om je in jouw scene voor te stellen. Begin met het waarnemen van de gedachten. Probeer je gedachten niet te stoppen en doe je best jezelf niet te beoordelen over welke gedachten dan ook. Kijk alleen maar hoe de gedachten ontstaan en kijk dan, met gebruik van de oefening hoe deze gedachten ook weer verdwijnen. Als de gedachten te snel komen, doe je je best om ze allemaal te laten verdwijnen, zonder dat je je erin vastbijt. Mochten er gedachten niet verdwijnen maar ‘blijven hangen’ in de rivier, niet wegwaaien of wat dan ook, besef dan dat ze vanzelf weer terug komen. Deze ene gedachte mag je daarom rustig laten gaan. Blijf doorgaan met je langzame, diepe ademhaling en kijk hoe de gedachten komen en gaan tot je wekker afgaat. Als je klaar ben, adem je enkele keren langzaam en lang in. Dan doe je langzaam je ogen open en richt je je aandacht weer op de kamer.

Oefening Wees je eigen held

Ik ben niets waard                           Ik verdien het niet                            Ik ben slecht

Ik ben minderwaardig                    Ik kan het niet                                   Ik ben slachtoffer

Ik ben dom                                        Ik ben schuldig                                 Ik doe er niet toe

Ik ben niet veilig                               Ik ben niet goed genoeg                  Ik hoor er niet bij

Ik deug niet                                       Ik kan het niet (aan)                         Ik ben kwetsbaar

Ik ben machteloos                            Ik ben schuldig                                 Ik ben alleen

Ik ben geen liefde waard                 Ik word niet gesteund                      Ik ben onbelangrijk

Ik moet perfect zijn                          Ik ben onmisbaar                             Ik heb veel wantrouwen

Ik word niet gemist                          Ik ben iedereen tot last                    Ik moet me bewijzen

Ik ben een loser                                Ik ben niets                                       Ik ben verantwoordelijk

Etc.

Welke gedachten herken jij? Je mag deze overtuigingen achter je gaan laten. Stel dat je ‘ik ben niet goed genoeg’ als overtuiging had. Hoe ziet je leven er vanaf nu uit als je mag gaan voelen dat je goed genoeg bent? Niet alle mensen zullen je even aardig vinden of mogen, je kan zeker opmerkingen krijgen op wat je doet of zegt en dan toch blijkt het dat je goed genoeg bent, jij als persoon en mens.

Visualiseer nu je toekomst, zo sprankelend en gedetailleerd mogelijk.

Zoek naar de bijbehorende ervaringen in je lichaam en versterk het gevoel.

Blijf zoeken naar nieuwe positieve mogelijke ervaringen in je lichaam en versterk het gevoel.

Blijf zoeken naar positieve mogelijke ervaringen in de toekomst en bijbehorende positieve emoties tot je rustig en dankbaar bent.

Welke zin hoort daar bij volgens jou?

Welke uitspraak geeft je veel rust of kracht (maar geloof je nog niet helemaal) bijv:

Wat zou het heerlijk zijn als ik vol liefde zou zijn.

Wat zou het fantastisch zijn als ik helemaal gezond zou zijn

Wat zou het verrukkelijk zijn als ik met het jonge kind aan het werk zou zijn

Wat zou het geweldig zijn als ik volkomen zou ontspannen

Wat zou het helend zijn als ik steeds op tijd rust zou nemen

Jouw heldenzin gevonden?

Mijn heldenzin is:

…………………………………………………………………….

Pak een stuk papier en trek een verticale lijn door het midden van de bladzijde. Schrijf boven de linker kolom ‘Affirmatie kolom’ en boven de rechterkolom ‘Reactiekolom’. In deze kolom schrijf je op wat er als eerste in je opkomt als je jouw affirmatie opschrijft. Het komt er als volgt uit te zien. Voorbeeld:

Affirmatie kolom                       Reactiekolom

Ik verdien het                                    Dit slaat nergens op

Ik verdien het                                    Dat verdien ik niet

Ik verdien het                                    Zal wel

Ik verdien het                                    Zou wel mooi zijn

Met de laatste kolom schep je ruimte voor je emoties, je tegenwerpingen en je criticus, de stem die niet altijd even vriendelijk tegen jou praat. Laat de weerstand tegen jouw affirmatie los en ervaar wat dit met je doet. Wat voel je gebeuren in je lijf en in je hoofd? Welke gedachten heb je?

Schrijf deze oefeningen uit, en voeg ze toe aan de map.

× Stuur een bericht