Oefening: Intro aan de slag met waarden

Waarden geven aan wat jij het allerbelangrijkst vindt in het leven, wat voor jou het leven de moeite waard maakt, wat jou inspireert. Waarden zijn als de vier windrichtingen, ze helpen je om de richting te bepalen die jij uit wilt. Ze helpen je om door te zetten wanneer je het moeilijk hebt en helpen je keuzes te maken die bij je passen. Het is belangrijk te beseffen dat waarden geen doelen zijn; geen concrete resultaten die je kunt bereiken. En ze worden al helemaal niet SMART gesteld. Ze hebben geen actieplannen en geen deadlines. Als je doel is naar een stad te lopen, kun je op een gegeven moment vaststellen dat je dat doel hebt bereikt. Maar als je naar het oosten loopt kun je enkel constateren of je de juiste richting uitloopt, dat je op koers ligt. Maar er is in principe geen eindpunt. Er is enkel de weg.

Een “fit” met de organisatie waar je werkt of gaat werken is belangrijk. Hoe merk je nu op of er een match is tijdens een sollicitatieproces, maar ook waarom collega’s je soms ‘aan’ kunnen zetten op een positieve, maar ook negatieve manier. Je wilt weten en kunnen beoordelen of waar een organisatie voor staat, wat ze belangrijk vinden ook past bij waar jij aan wilt werken of belangrijk vindt.

Aan de slag met waarden, ontdekken waar jij je bed voor uit komt en aan wilt werken is een belangrijke module, neem er de tijd voor. Werk een les uit, laat het een dag of paar dagen bezinken en ga dan weer door. Wees je tijdens de dagen dat je geen lessen uitwerkt bewust van wat je doet, hoe je op situaties reageert, hoe voel je je, waar voel je reacties in je lijf, hoe reageer je? Werk vervolgens een volgende stap van de oefening uit.

Voor het achterhalen van je richtinggevende waarden kun je de waardenlijst gebruiken. De lijst is niet compleet en dat hoeft ook niet. Waarden zijn persoonlijk en het zou kunnen dat jij waarden hebt die niet op deze lijst staan. Belangrijk is in ieder geval dat je voor jezelf bepaalt welke waarden richtinggevend zijn voor jou. Het risico is dat je verdrinkt in het grote aantal waarden waaruit je kunt kiezen. Daarom kun je het beste per rij bepalen welke waarde je voorkeur heeft, zodat er uiteindelijk 15 overblijven.

× Stuur een bericht