Perma

Waar ben jij goed in?

Het komt al wel vaker terug dat ik werk vanuit de stroming positieve psychologie. Het is de stroming die uitgaat van de sterke kanten van de mens en de veronderstelling dat geluk en je zo voelen niet het gevolg is van toeval of de juiste genen. Geluk en dat gevoel is te vinden in het zelf zien van wat er al is in plaats van iets najagen. We kunnen hiermee niet wat bekend is over menselijk lijden en psychische ziekten vervangen of op lossen. Wat het wel doet is het aanvullen en kunnen komen tot een betere balans in aandacht voor succes en geluk en tegenslag en dingen die niet lukken en problemen in het menselijk bestaan. 

Weinig aandacht dus voor het bedenken hoe we klachten wat minder klacht kunnen laten worden. De bedoeling is om de focus te leggen op wat goed gaat, waardoor de klacht naar de achtergrond gaat of wellicht zelfs oplost.

Door je bewust te worden van de onderstaande uitgewerkte elementen in relatie tot je werk ga je anders tegen je werk aankijken. Deze vijf elementen komen uit de well-being theory van Martin Seligman. Ze helpen je om je eigen sterke kanten te identificeren of die van anderen bloot te leggen. Wanneer je een duidelijk beeld hebt van de sterke kanten die je energie geven en ontdekt welke werkzaamheden daar het beste bij passen, dan zal je meer voldoening halen uit je werk door juist die werkzaamheden op te kunnen/gaan zoeken.

Stel jezelf de volgende vijf vragen als je enthousiast en met plezier wilt werken:

Positive emotions –  Wanneer ervaar je tijdens je werk positieve emoties en hoe kun je ervoor zorgen dat je die meer ervaart?

Positieve emoties zijn onder andere hoop, inspiratie, plezier en nieuwsgierigheidBarbara Frederickson (Amerikaans psycholoog en expert op het gebied van positiviteit) gaat er in haar broaden-and-build theorie vanuit dat mensen die positieve emoties ervaren, flexibeler en creatiever zijn. Zo bleek in een experiment dat mensen in onderhandelingssituaties creatievere oplossingen bedachten wanneer ze voorafgaand aan de onderhandeling ‘positief’ beïnvloed waren. Ze hadden vooraf een klein cadeautje gekregen. Het kunnen concentreren op positieve emoties is trouwens meer dan glimlachen en plezier. Het is het vermogen om optimistisch te zijn en het verleden, heden en toekomst in een positief perspectief te zien.

Engagement – Welke momenten of taken zorgen ervoor dat je helemaal opgaat in je werk?

Hierover heeft Csikszentmihalyi (Amerikaans/Hongaars psycholoog) uitgebreid onderzoek naar gedaan. Hij beschrijft de staat waarin je verkeert als je helemaal opgaat in je werk, het lijkt alsof de tijd stil staat en je de wereld om je heen even vergeet als ‘flow’. Vaak kom je in de ‘flow’ bij taken waarbij je een duidelijk doel hebt, je meteen feedback ontvangt en er een balans is tussen het inzetten van je capaciteiten en mogelijkheden. De basis van het goede leven is weten waar we goed in zijn en ons leven zo in te richten dat wie de sterke kanten optimaal inzetten voor het bereiken van een doel. Bij welke taken en momenten op je werk raak jij in de ‘flow’?

Positive relationships – Met welke collega’s heb je een goede band en hoe onderhoud je deze?

We zijn sociale dieren en zoeken naar verbinding. Samen kom je verder. Goede relaties met je collega’s hebben veel voordelen, niet alleen is dit gezelliger aan de lunchtafel maar het zorgt er ook voor dat mensen gemakkelijker meegaan met veranderingen. Uit onderzoek blijkt dat pijnpunten in onze hersenen geactiveerd worden als isolatie dreigt. Dit komt omdat vanuit evolutionair perspectief isolatie slecht zou zijn voor de kans van overleven. Dat is waarom we ons aanpassen om erbij te horen nogal eens boven authenticiteit en de bijbehorende keuzes wordt geplaatst. Door vertrouwen, wederzijds respect en open communicatie ontstaan positieve relaties op de werkvloer. De cultuur en omgeving is hierin uiteraard een belangrijk aspect.

Meaning – Aan welk groter doel draagt jouw werk bij?

Heb je het gevoel dat jouw werk betekenisvol is? Heb je het gevoel dat je werk bijdraagt aan iets wat niet alleen over jezelf gaat, maar iets groters, een goed doel? Dit hoeft natuurlijk niet meteen wereldvrede te zijn, werk je als plantsoenwerker, dan draag je bij aan een schone en mooie stad. Werk je bij een opleidings- en trainingsbureau dan draag je bij aan groei en ontwikkeling van mensen. De basis van een zinvol leven is weten waar we goed in zijn en dat te ontwikkelen ten dienste van iets groter dan onszelf. Bijvoorbeeld de natuur, wereld of religie. In plaats van het najagen van plezier en materiële rijkdom is er een werkelijke betekenis voor ons leven. Wanneer je bewust gekozen hebt om bepaalt werk te doen zal je meer van de taken genieten en meer tevreden zijn. Bij problemen ben je in staat om er aan te werken en het aan te gaan. Waarin vind jij betekenis in je werk?

Accomplishments – Welke doelen heb jij onlangs behaald en heb je jouw successen gevierd?

Door realistische doelen te stellen en hiernaar toe te werken haal je voldoening uit je werk. Het behalen van doelen zorgt voor een tevreden en trots gevoel. Door grote of kleine successen te behalen krijg je meer zelfvertrouwen en ben je eerder geneigd om door te gaan en te floreren. Het hebben van doelen en ambitie in het leven kan ons helpen om dingen te bereiken die ons een gevoel van voldoening kunnen geven. Realistische doelen die kunnen worden bereikt is belangrijk omdat het bereiken een gevoel van voldoening geeft. Het hebben van prestaties is belangrijk om te floreren en te gedijen. Neem de tijd om stil te staan bij het bereiken van een doel en het te vieren. Welke doelen heb jij onlangs behaald en hoe heb je deze gevierd?

Bewust zijn van PERMA is de eerste stap om deze theorie toe te kunnen passen.

× Stuur een bericht