Storytelling

Je verhaal boeiend vertellen
In een wereld die steeds drukker en ingewikkelder wordt en kennis en informatie overal op het internet staat is een idee hebben voor een verandering, verbetering of een klant beter van dienst te zijn meestal niet voldoende. Als op je werk je collega’s of leidinggevende niet overtuigd raken van je idee, wat je wil, wat je kan is het lastig om te doen waar jij voor staat en in gelooft. Kortom weten wat je wilt en wat je kan is niet genoeg. Je hebt invloed en leiderschap nodig om met plezier te werken.

Een belangrijk onderdeel bij invloed en leiderschap is duidelijk kunnen overbrengen wat je wilt. Een goed verhaal raakt je nu eenmaal. Een goed verhaal neemt je mee, of het nu een verhaal is vanuit de directie naar de werkvloer of een wens andersom. Of het nu een ondernemer is die vanuit authenticiteit weet te verkopen of een individueel mens met een stip aan de horizon. Storytelling is de krachtigste manier om ideeën (of jezelf) vandaag nog in de wereld te brengen. Jouw persoonlijke verhaal heeft grote overtuigingskracht. Dat betekent niet dat je verhalen groots zijn, je verhalen zitten juist in het alledaagse kleine. Het is daar waar je jouw waarden vormgeeft, of het juist niet lukt dit te doen waar de pareltjes voor het oprapen liggen. Als je de lessen van waarden heb gemaakt kijk dan nog eens welke je antwoorden je gaf op de vragen over wanneer jij al dingen doet vanuit je waarden en welk gevoel dat geeft. Het is de lastigste, maar óók de mooiste uitdaging om meer te gaan doen wat je wil en kan.

Jouw verhaal:
Vaak droom je ervan, heb je het gevoel hoe het zou zijn als jouw talenten en ideeën worden gezien en gebruikt. Maar als je de woorden niet kan geven aan jouw verhaal dan blijft het bij een gevoel dat voor de ander niet duidelijk is. Je hoeft geen spreker te worden of bijzondere grootse dingen te leren om hier iets aan te veranderen. Hoe zit het met je top 5. Durf je iets uit je top met iemand te delen en kan je door middel van een kort verhaal die spontaan opkomt te vertellen waarom het je raakt of waarom je het zo belangrijk vindt. Probeer het anders eens op het Heroes platform in de groep. En een goed verhaal begint met een er was eens (om iemands aandacht vast te houden). Een moderne et was eens is bijvoorbeeld. “Ik sta bij het koffiezetapparaat en opeens zie ik het….”

Moedig vertellen
Zelf heb ik nogal wat werkoverdrachten moeten schrijven doordat ik van functie of baan wisselde. Meestal werd het me dan pas helder wat ik allemaal deed en dat dat best van waarde was. Bepaalde dingen waren zo’n gewoonte geworden dat het anderen, maar ook mij niet meer opviel dat deze taken gedaan werden. Het waren de routinematige taken die me vaak ook meer energie kostte dan ik door had. Door dat het ‘gewoon’ was geworden, we het er nooit over hadden was de waardering hiervoor ook niet aanwezig. Dat zijn die momenten dat je een dag druk kan zijn geweest en er toch een stemmetje tegen je kletst dat je niet gewaardeerd wordt, niet echt hard gewerkt hebt etc. Tijdens mijn gesprekken met mijn leidinggevende hield ik het voor mezelf, tenslotte kon ik er zelf niet de vinger achter krijgen. Wat ik vanuit mijn rol als coach en hrm adviseur merkt is dat mensen het buiten zichzelf legde. 

Nu ik terug kijk zie ik ook dat ik een op dezelfde manier reageerde. Wanneer ik aan collega’s waar ik het goed mee kon vinden sprak over mijn keuze om te vertrekken lagen de redenen om te vertrekken bij anderen. “Als ze me hadden gewaardeerd, als ze naar me hadden geluisterd, als ze hadden gezien dat ik echt meer kon”. Dat buiten mezelf leggen was ik niet uniek in, maar nu wat ervaringen rijker stel ik jou de vraag hoe duidelijk is jouw verhaal, wat je wil en over wat je kan bijdragen? Hou je jezelf kleiner dan nodig is door stemmetjes die vertellen dat je een diploma nodig hebt, meer ervaring, dat er meer ervaren collega’s zijn? Er is grijs tussen zwart en wit, maar voordat je het bij een ander neer legt is het misschien bevredigender om te weten dat je je verhaal ook echt duidelijk hebt vertelt.

Kiezen voor moed en vanuit gelijkwaardigheid te durven communiceren over wat je ervaart, wat bij je past en wat je wilt. De angst voor verlies van baan, anders gezien worden dan je bedoeling is, oordelen over wie je bent aan kunnen. Door je verhaal te vertellen en te doen waar je invloed op hebt kan je de energie slurpende routine en teveel in de comfortzone rondzwemmen gedag zeggen. 

Opdracht A:
Schrijf in je werkboek op wat je gedurende een normale week allemaal doet. Dat begint bij het opstaan (zelfzorg, wellicht zorg voor anderen/dieren), naar je werk gaan, taken (mail kun je scheiden in vragen, uitzoekwerk, administratief etc), netwerken, huishouden, hobby’s. Schrijf alles op wat je weet en je opmerkt door drie dagen te registreren wat je doet. Hoe completer hoe beter. Zet bij elke cirkel een emoticon of teken dat voor jou duidelijk maakt welk gevoel je bij die actie hebt. Stimuleert het je wordt je er blij van, draagt het bij aan je stip op de horizon, geeft het energie of doe je het omdat het hoort, maar laat je het graag aan een ander over. Daagt het je uit, is het spannend en is spannend een fijne spannend of een 8, 9, 10 spannend? Schrijf je eigen legenda door een emoticon te tekenen of jouw teken te tekenen en schrijf daarachter wat deze voor jou betekent.

Bijvoorbeeld
🙂 geeft me energie
😐 hoort erbij, geeft geen energie, maar kost ook niet veel energie etc.

Opdracht B:

Op LinkedIn schreef Nicolette Wever over een gesprek dat ze ging hebben met haar leidinggevende en keurig een Word document had gekregen met alle onderwerpen gestructureerd onder elkaar. Zoals:

  • Hoe gaat het in je werk?
  • Wat gaat goed, wat gaat minder?
  • Hoe wil je je verder ontwikkelen?
  • Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Als beelddenker vond ze het lastig om haar verhaal goed en gestructureerd te vertellen gebaseerd op woorden in een tekstdocument. De energie verdween zodra ze de regels las.

En dus ontwierp ze een visuele template. Daardoor kun je tijdens het invullen al verbinden maken tussen diverse onderwerpen.

Bekijk het voorbeeld eens en kijk naar wat energie kost en wat je graag bij een ander zou beleggen (die dit wel leuk vindt) en ook wat energie oplevert en waar je meer van wil.

Plak er lekker op los. De template vind je hieronder. Print ‘m uit of teken hem zelf op een groot papier.

Opdracht C:

Probeer deze week aan iemand dichtbij om misschien aan een collega waar je het goed mee kan vinden eens met een inleiding (zoals bij storytelling zodat je de aandacht vasthoud) te vertellen wat voor jou werk is waar je energie van krijgt en waarom.

× Stuur een bericht