Theorie: Inleiding hoogsensitiviteit

Ik typte hoogsensitiviteit in de Google zoekbalk en kwam in 0,50 seconden op 134.000 resultaten. Veel informatie, vanuit verschillende inzichten. De benadering die ik hanteer is vanuit wetenschappelijk onderzoek. Wanneer je op internet zoekt op hoogsensitiviteit lees je vooral over dilemma’s, uitdagingen, overprikkelbaarheid waarbij het soms lijkt of hoogsensitiviteit een stoornis is, iets wat een last misschien zelfs een probleem is wat opgelost wordt moet worden.

Over het algemeen is hoogsensitiviteit geen probleem, het is zeker geen stoornis. Hoogsensitiviteit is een persoonskenmerk een karaktereigenschap, dat samen met je andere karaktereigenschappen jouw persoonlijkheid vormt. Daarom is het eigenlijk bijzonder dat we er een soort stempel van gemaakt hebben, een etiket hebben geplakt op hoogsensitieve mensen. Het nadeel daarvan is dat het lijkt of hoogsensitief zijn een probleem is, iets wat specifiek aandacht nodig heeft een oplossing voor gevonden moet worden. Het voordeel is dat we meer begrijpen van de 15 tot 20 procent van de mensen die hoogsensitief zijn, maar vooral het belangrijkste dat hoogsensitieve mensen zichzelf begrijpen, snappen dat een groot deel van de mensen een karaktereigenschap hebben die zij niet hebben en daardoor we elkaar niet altijd even goed kunnen duiden. De kennis over hoogsensitiviteit kan je helpen om het soms ‘anders’ voelen te duiden, jezelf te zijn en meer te gaan doen van waar je goed in bent op een manier die bij jou past.

Uit onderzoek is gebleken dat er als het ware twee groepen mensen zijn. Aan de ene kant de wat stoutmoedige mensen die op onderzoek uitgaan, onverschrokken op nieuwe dingen afstappen en snel gewend zijn aan nieuwe omgevingen en prikkels. En een groep die wat afwachtender gedrag laat zien en wat meer tijd nodig heeft om te wennen aan een andere situatie, vaak wat later me een reactie komt. Dat willen we nog wel eens invullen als verlegen, muurbloempje, introvert, een vaak onterechte invulling waar veel hoogsensitieve mensen zich van nature vaak niet in kunnen vinden.

De kern van hoogsensitiviteit is het diepere doordenken, sensorische sensitiviteit en emotionele intensiteit wat overprikkelen tot gevolgen kan hebben. Hierover heb ik uitgebreider geschreven in andere artikelen die ook in deze module te vinden zijn.

× Stuur een bericht