Theorie: Stress en voeding

Gelukkig is er op het gebied van leefstijl en stressmanagement veel te doen aan stress. Gezonde voeding is daar een onderdeel van.

We denken bij stress vaak alleen aan te veel werk in weinig tijd, zorgen, emotionele of sociale problemen. En dit is vaak een oorzaak. Tegenwoordig komen daar steeds meer fysieke klachten/ fysieke belasting bij. Uitputting kan dus ook een lichamelijk oorsprong hebben of kan ertoe bijdragen dat een geestelijke belasting samen met de fysieke belasting te zwaar wordt.

Het brein krijgt continue signalen uit het lichaam. En zoals het brein extern ‘gevaar’ detecteert, detecteert het ook intern ‘gevaar’. En gevaar is eigenlijk iets dat de normale gang van zaken verstoort of bedreigt. Iets wat anders is. Het lichaam zet dezelfde acties in als het zou doen bij een externe bedreiging.

Een tekort aan voedingsstoffen

 • Indien er een tekort ontstaat aan voedingsstoffen, betekent dit dat je lichaam bepaalde “fijne, helpende stofjes” niet meer aan kan maken. En daardoor kan jij je sneller gestress voelen en paniek ervaren. Stress kan zorgen voor extra veel gebruik van voedingsstoffen, waaronder magnesium. Maar ook niet voedende voeding zorgt ervoor dat er onvoldoende voedingsstoffen binnenkomen.

Verontreinigingen

 • Stoffen die je lichaam slecht verdragen. Denk aan een (te veel aan) pesticiden, metalen, maar ook aan gluten, lactose, melk- of ei-eiwitten als je deze niet goed kunt verdragen.

Sterk schommelende bloedsuikerspiegen

 • Door (te veel) snelle koolhydraten te eten, stijgt de bloedsuikerspiegel snel en hoog. Het lichaam maakt veel insuline aan, zodat de suikers in de cellen opgenomen kunnen worden. Vervolgens daalt de bloedsuikerspiegel enorm. Het ‘dip’ gevoel, licht in het hoofd raken, bibberig worden en honger krijgen zijn reacties hierop. Het lichaam wil immers weer eten, om de bloedsuikerspiegel omhoog te krijgen. Het zorgt voor een vicieuze cirkel.

Te zware fysieke inspanning

 • Dit kan te intensief sporten zijn, maar ook blessures en operaties.

Chronische ontstekingen

 • De zogenoemde laaggradige ontstekingen. Dit betekent dat het immuunsysteem continue een beetje actief is. De oorzaak hiervan kan liggen in chronische stress, maar laaggradige ontstekingen zorgen ook voor een chronische stressreactie. Een gezonde leefstijl kan hier heel veel voor betekenen.

Een aantal tips rondom voeding:

 • Vermijd voeding die je niet goed kan verdragen

Indien je er gevoelig voor bent, is het ook verstandig om niet (te) veel koffie te drinken. Koffie is gezond, een paar kopjes per dag lijken zelfs stress verminderend te werken, maar kan bij iemand net dat beetje extra stress opwekken. Blijf weg van energiedrankjes 😉

Het kan ook zo zijn dat je het ’s morgens moeilijk vind om koude ontbijtjes te verdragen. Een warme pap of opgewarmd fruit kan dan de uitkomst zijn.

 • Zorg goed voor je maag

Als je stress ervaart, kan het nog wel eens voorkomen dat je last krijgt van maagzuur. Er worden nogal wat maagzuurremmers verkocht. Echter is dit maagzuur vaak eerder een tekort aan maagzuur, dan een overschot aan maagzuur. Door de stressreactie, staat je lichaam in vecht of vlucht stand. Eten en verteren (rest & digest) is dan niet belangrijk. Daarom is er (te) weinig maagzuur. Het gebruik van maagzuurremmer verergert dit. De derde stap in het verteringsproces het opknippen van voeding in deeltjes (na het kauwen en mengel met speeksel), wordt heirdoor onderbroken. Voedsel wordt minder goed verteerbaar en je kunt voedingsstoffen minder goed opnemen.

 • Zorg goed voor je darmen.

Darmen doen veel meer voor ons, dan we in eerste instantie denken. Onze darmen worden ook wel eens onze tweede brein genoemd en er gaan zelfs geluiden dat onze darmen ons eerste brein genoemd mag worden. In onze darmen wonen miljarden darmbacteriën. Welkome gasten en minder welkome gasten. Zij hebben een hele grote rol in de productie van neurotransmitters, neurodegeneratie etc..

Ons zenuwstelsel wordt geprikkeld door wat onze microbioom maakt uit wat wij eten en dit wordt weer (o.a. via onze vegas nerve) doorgegeven aan ons brein. Door gezond te eten, dragen we bij aan een gezonde darmflora. Dit betekent bijvoorbeeld voldoende vezels (groente, fruit, volkoren producten) en gefermenteerde voeding (zoals zuurkool, kimchi, maar ook yoghurt en kefir).

 • Eet voeding die vol zit met magnesium.

Magnesium wordt ook wel het anti-stress mineraal genoemd. En dit klopt ook. Magnesium wordt ook veel gebruikt tijdens stress. Het is een belangrijkste co-factor in de productie van zowel je stresshormonen als je herstelhormonen. Een tekort aan magnesium zorgt ervoor dat je minder stressbestendig wordt.

Magnesium zit deze dagen steeds minder in voeding, doordat we onze bodem langzaam uitputten door intensieve landbouw. In de volgende voedingsmiddelen zit relatief veel magnesium:

Avocado, banaan, cacao, noten en peulvruchten. 

 • Eet volop groenvoer!

In groene bladgroenten zit veel chlorofyl (en magnesium). Dit helpt je lever met het afvoeren van je afgebroken stresshormonen! En heb je er veel, dan kan je lever wel een extra handje gebruiken.

 •  Houd de bloedsuikerspiegel stabiel

Eet zo min mogelijk voorbewerkt voedsel (pakjes en zakjes). Hier zit vaak veel suiker aan toegevoegd. Maar ook bloem (brood, koekjes etc..) werkt net zoals suiker in je lichaam. De zogenaamde snelle kookhydraten. Zoals eerder vermeld is dit extra stress voor je lichaam. Kies liever voor volkoren producten, eet er gezonde vetten en/of eiwitten (ook met mate) bij om de opname van de kookhydraten verder te vertragen en wissel zoveel mogelijk typen granen af. PS; vruchtensap is voor je lichaam gelijk aan suikerwater.

 • Eet gezonde vetten

We zijn allemaal een beetje bang geworden voor vetten. Te veel is ook nooit goed. Maar we zijn van vetten afhankelijk voor het goed laten functioneren van ons lijf en brein. Bijvoorbeeld als bouwstof voor onze hormonen, maar ook zodat we vet-oplosbare vitamines kunnen opnemen.

Zowel verzadigde vetten, omega 3, 6 en 9 vetzuren hebben wij gewoon nodig. We eten vaak te veel omega 6 t.o.v. omega 3 vetzuren, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Omega 6 verzuren worden ook veel gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen. Omega 6 verminderen en omega 3 toevoegen aan je voedingspatroon doet veel voor je gezondheid. Omega 3 vetzuren kan je vinden in vette vissoorten, algenolie, maar ook lijnzaadolie en walnoten.

× Stuur een bericht