Theorie: Talent, competenties en sterke punten

Talent, competenties en sterke punten, we gebruiken het veel door elkaar, hoe zit het nu eigenlijk? Sonja Vlaar schreef in juni 2016 een prachtig blog[i] op de website Attune.nl onder de titel ‘Het verschil tussen skills, drijfveren, talenten en competenties’, waarin ze het verschil uitlegt tussen skills, competenties en talenten.

Skills

Een skill is iets dat je hebt aangeleerd zodat je beter in staat bent om één of meerdere taken van je werk te doen. Soft skills zijn daarbij aanvullend op de hard skills.

Soft skills zijn een verzamelnaam voor de persoonlijke eigenschappen, sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden, positiviteit die kleur geven aan de relaties met anderen.

Hard skills worden ook wel functionele of technische competenties genoemd, Bijvoorbeeld: programmeren, Nederlands spreken, autorijden etc.

Competenties

De metafoor van de ijsberg ken je misschien wel. Boven de waterspiegel van de ijsberg zit het waarneembare gedrag. Onder de waterspiegel vindt je de aanstichters van dit gedrag: kennis, vaardigheden, overtuigingen, normen, waarden, motivatie en intelligentie. Het waarneembare gedrag ontstaat uit de dynamiek van het natuurlijke gedrag vanuit de persoon zelf en het gewenste gedrag vanuit de omgeving. Een competentie is gedrag wat de organisatie wil zien en dat ‘buiten’ jou als persoon staat. Iemand kan zich een competentie eigen maken door kennis en ervaring. Het ontwikkelen van de competentie gaat sneller en beter als de persoon daar talent voor heeft. Organisaties maken competentieprofielen om de verwachtingen die bij de functie of rol horen helder te krijgen.

Talent

Ja daar komen we bij het containerbegrip talent.  In het gewone taalgebruik wordt er vaak een persoon mee bedoeld die echt heel goed in iets is. Bijvoorbeeld een zanger of sporter. In het werk en op school wordt talent meer bedoelt als eigenschap.

Talenten vloeien voort uit je drijfveren en vinden daarom de oorsprong in een natuurlijke aanleg. Talent is intrinsiek en aangeboren, je voelt je er goed bij als je je talent inzet en er nog beter in wordt. Met je talenten onderscheid je je van anderen, ze horen bij jouw persoonlijkheid. Vanuit je talenten ontwikkel je competenties en skills. Dus als je weet wat je talenten zijn kan je ook onderzoeken welke competenties je daarmee kan ontwikkelen.

Drijfveer

Drijfveren komen ook nog aan de orde, drijfveren zijn wat je van binnenuit beweegt. Je drijfveren komen meestal voort uit de behoefte om iets te vermijden (angst, afwijzing, strijd) of juist te verkrijgen (erkenning, contact, plezier). In een bepaalde omgeving, functie of rol komt echter een bepaalde drijfveer, of combinatie van drijfveren, beter tot zijn recht. Daarom mag je onderzoeken wat je drijfveren zijn en kijken welk werk, rol en omgeving deze tot zijn recht komt. Je kan je voorstellen dat je daar enthousiast van wordt en meer energie van krijgt als deze behoefte wordt ingevuld.

Je drijfveren kunnen zich uiten in je talenten. Zo kan je als je drijfveer dominantie is het talent ontwikkelen om sturend en overtuigend op te treden. Iemand die juist de kriebels krijgt van dominantie heeft een talent om subtiel te beïnvloeden met als gevolg minder weerstand. Daarom is het belangrijk op je werkplek dat je talenten kan inzetten, omdat je behoefte dan wordt ingevuld. Als dat zo is zal je met plezier werken en gemotiveerder zijn.

BEHOEFTE => DRIJFVEER => TALENT => COMPETENTIE => SKILL

[i]         Geraadpleegd op 14 januari 2018, URL https://www.attune.nl/het-verschil-tussen-skills-drijfveren-talenten-en- competenties/

× Stuur een bericht