Theorie: The Freak Factor

Wat geloof jij?

Er zijn twee leugens die leiden tot frustratie en mislukking in ons leven. De eerste is zo normaal mogelijk zijn, de regels volgen en je aanpassen, zodat je erbij hoort zorgt voor succes.

De tweede leugen is: leg de focus op wat je nog kan verbeteren, ook wel je zwakheden genoemd, handelen doe je naar verwachting van anderen en zorg ervoor dat je er goed uitziet. Dat is de beste route naar persoonlijke voldoening en in werk voldoening ervaren.

Deze leugens mogen we volgens David J. Rendall inruilen voor nuttige aannamens.

  1. Het is goed om anders te zijn, je hoofd boven het maaiveld uit te steken en een ‘freak’ te zijn.
  2. Het is goed om met je zwakheden te pronken in plaats van ze te fiksen. Het is goed om uit balans te zijn.

Oké wat bedoelt hij daarmee?

We hebben allemaal onze zwakheden, aspecten waarvan je waarschijnlijk al honderden keren in je leven hebt gehoord dat ze minder zichtbaar moeten worden of hinderlijk zijn. David Rendall bedoelt met bovenstaande om in plaats van proberen om je zwakke punten te veranderen, probeer je ze te accepteren als deel van jezelf

Een voorbeeld: Op school was je onderzoekende en open-minded levenshouding wellicht niet zo optimaal voor hoge citoscores, maar wie weet, is er juist iemand op zoek naar? Dan vindt die ander het dus juist oké dat je out of the box denkt, met gekke voorstellen komt en je gedachten continue laat afdwalen omdat er associaties opkomen. Of wellicht ben jij punctueel en precies en is dat nou net waar die ander behoefte aan heeft. Omdat jij het niet weet, maar omdat het wel een wezenlijk onderdeel van je persoonlijkheid is, kun je het maar beter benutten.

Kijk ook eens naar de oefening The Freak Factor.

× Stuur een bericht