Theorie: Vooroordelen hoogsensitiviteit

Dé HSP’er, is…

De HSP’er bestaat niet, hoogsensitiviteit is namelijk maar een klein onderdeel van iemand, het is een karaktereigenschap die samen met alle anderen eigenschappen iemand maakt tot wie hij of zij is. De achtergrond, opvoeding etc. zijn allemaal bepalend voor de persoonlijkheid.

Hoogsensitief, hooggevoelig, overgevoelig, het is allemaal hetzelfde…

Hoogsensitiviteit is niet hetzelfde als hooggevoeligheid/overgevoelig zijn. Bij de laatste gaat het om de reactie op de prikkel die binnenkomt. Veel hoogsensitieve mensen kunnen dit prima, sommige hebben nog wat tools nodig voor veerkracht. Er zijn ook mensen die niet hoogsensitief zijn en toch hoog te scoren op de hsp test die nu te vinden is in boeken en op internet. Bij deze mensen is er vaak iets anders aan de hand, fysiek of psychisch. Denk hierbij aan autisme, borderline mensen met een trauma of mensen die leiden aan chronische stress. Dit vraagt ook een andere manier van mee omgaan/aanpak om dit op te lossen. HSP kan je niet ‘oplossen’ dat kan je niet ‘wegwerken’. Het is onderdeel van iemands persoonlijkheid, een klein onderdeel, wat helemaal ok is.

Hoogsensitiviteit is een last, daar moet je vanaf zien te komen…

Hoogsensitiviteit hoeft helemaal geen last te zijn, het kan zo ervaren worden. Het verwerken van alle indrukken die hsp’ers binnenkrijgen kost extra energie. In een hectische setting is het risico op overprikkeling en stress groot. Dat betekent niet dat hoogsensitiviteit alleen maar ellende met zich meebrengt. Het is juist ontdekt door wetenschappers dat als je meer openstaat voor je omgeving je ook de impact van de positieve omstandigheden zal ervaren. Als hsp’er haal je namelijk meer voordeel uit gunstige omstandigheden dan niet hsp’ers.

HSP is iets zweverigs….

Nieuwetijds kinderen, luchtbubbels, edelstenen en aura’s het spirituele heeft erg weinig met hsp te maken. Het heeft echter niks met hsp te maken. Hsp zit in je brein, het zit tussen je wenkbrauwen, dat is weinig spiritueel of paranormaal.

Het is een modegril iets nieuws…..

Freud en Jung begonnen er al over eind 19e eeuw. In 1935 werd er al een boek over geschreven. Dus iets nieuws is het zeker niet. Dat veel mensen het als afwijkends en nieuws zien wil niet zeggen dat het iets afwijkends of nieuws is.

Hoogsensitiviteit komt alleen bij mensen voor…

Dit is dus niet zo, ook bij dieren worden verschillen terug gezien. Er zijn meerdere onderzoeken onder 100 soorten dieren geweest, van vissen, honden, ratten, apen, geiten etc. Beide kenmerken zijn nodig in samenlevingsvormen. En bij alle groepen blijkt dat 15% waarbij het gedrag zichtbaar is.

× Stuur een bericht