Toen ik startte met werken had ik nog geen idee wat er van me verwacht werd of hoe de wereld eruit zou zien. Ik had gesolliciteerd op een vacature, het leken me leuke mensen en leuk werk. Ik werd aangenomen en ging lekker aan de slag. Ik had er plezier in, pakte zaken op die voorhanden lagen, werkte er aan en had er plezier in.

Passie kwam niet in mijn woordenboek voor, niet zoals er nu over passie gesproken wordt. Want wees nu eerlijk, wie heeft er nu passie voor mappen en papieren en managers die je vragen iets voor hen te doen wat bij voorkeur gisteren af had moeten zijn. En zelfs dat was zo erg nog niet, dat was alleen iets minder leuk aan het werk. Het ging erom dat wat ik deed een ander verder hielp. Ik had leuke mensen om me heen, we hadden plezier, deden leuke dingen en wat ik deed werd gewaardeerd. Toch was dit werk niet mijn passie, want na een paar jaar ben ik toch geswitcht naar een hele andere baan in een hele andere functie. En toch heb ik geen seconde spijt gehad van het werk dat ik bij vorige organisaties heb gedaan en kijk er nog graag met plezier op terug.

‘Leven en werken vanuit passie’ er zijn fantastische zelfhulpboeken en coaches die je hierbij kunnen helpen:

Ontdek je passie, leef deze en als je dat doet zal je succesvol zijn en valt alles op z’n plek’.

Een lichtelijke frustratie en paniek kan ontstaan als je geen idee hebt wat je passie is. Dus we voeren de druk even op, focus, focus, focus op het vinden van je passie.  Zelf heb ik mazzel gehad, ik wist inmiddels al wel ongeveer waar mijn hart sneller van ging kloppen. Na een intensieve coachings tweedaagse had ik mijn passie op papier gezet. Nu zou dus alles helemaal geweldig gaan worden.

De werkelijkheid is anders, er veranderde niet zo heel veel van de 1 op de andere dag. Ja, het was makkelijker kiezen, doordat ik wist wat ik graag wilde bijdragen. Mijn werk vond ik gewoon nog steeds leuk. Ik ben wel meer gaan doen van wat ik leuk vind, maar er zijn echt nog genoeg dingen die ik moet doen die ik niet leuk vind. Het is fijn dat ik weet welke richting ik op wil, dat er een rode draad is. Ondertussen komt het leven gewoon tussendoor en daardoor pak ik ook anderen dingen op. Ik ga andere dingen doen die ik niet zwart op wit had neergezet, omdat ik daar nu meer mijn plezier aan beleef, mijn passie verandert.

Wanneer je je passie hebt ontdekt, dan is je leven dus niet 1 grote roze wolk. Is dit een opluchting, of een teleurstelling? Ik vind het een opluchting. Passie is namelijk geen plan, maar een gevoel en gevoelens veranderen. Je passie leven is een reis. Ik heb dus eigenlijk altijd al mijn passie geleefd, vandaar dat ik werken (bijna) altijd echt leuk vond. Ik deed dingen die goed voelden, waar ik plezier in had, maar na een tijdje veranderde dat ook weer en ging ik op zoek naar een plek waar ik dit weer kon ervaren.

Stop dus met het krampachtig zoeken naar je passie, of denken dat als je je passie hebt gevonden dat dit nog het enige is en het niet kan veranderen.  Als je zo druk bent met het zoeken naar je passie of het blind volgen ervan, mis je misschien wel prachtige kansen die voor je neus liggen.

Passie is dus iets waar jij je op dit moment op wilt focussen, wat binnen je bereik ligt en waar je energie van krijgt. Het is iets dat je nu al kan doen en op verschillende manieren ingevuld kan worden. Kijk met een open blik om je heen, rek je comfortzone elke keer een beetje op en blijf vooral gewoon opletten. Een plan is goed, maar wees flexibel, de dingen die je het meeste en beste brengen, waar je van geniet zijn vaak de dingen die je verrassen. Iets waarvan je niet had verwacht, of überhaupt wist dat het haalbaar zou zijn, dat je het kon.

Leef je leven en je passie volgt

Misschien weet jij wel precies wat je passie is, bijvoorbeeld een boek schrijven, of een eigen onderneming starten. Geweldig ga dat dan ook doen. Weet je het niet, ga niet wachten op je passie want dan mis je echt veel te veel leuke en mooie dingen. Kijk eens om je heen, waar zijn problemen of zaken die jij leuk vindt om op te lossen. Wees gul en goedgeefs en geef wat jij kan bijdragen, je tijd en je aandacht. Mensen zullen je dankbaar zijn, je bedanken en je ervoor betalen. Dat is waar passie is:

Passie is waar je energie en inzet iemands benodigdheden ontmoeten. Passie leeft in wat je hebt bij te dragen.

Je creëert passie dus door te leven. Dat betekent niet veilig en passief blijven wachten tot er iets gebeurt. Als je merkt dat het qua werk over is, je er geen voldoening meer uithaalt, je talenten niet optimaal kan inzetten blijf dan niet hangen. Maar onderneem actie. Je hoeft niet precies te weten wat en hoe en dat tot in detail veilig en precies uitstippelen. Het is prima om niet te weten hoe het precies moet, het begint in beweging te komen met kleine stappen. Heb jij vandaag iets gedaan waar je blij van werd, hoeveel tijd ben je hiermee bezig geweest en zou je dit kunnen uitbreiden? Of wat had je graag willen doen, maar was de dag alweer om voor je het wist? Kom in actie, niet meteen de grootste stappen, het hoeft namelijk niet allemaal al direct morgen, je kunt stap voor stap gaan oefenen.

× Stuur een bericht