Vervolgopdracht na oefening talententoolbox

Even een uitstapje naar talentontwikkeling bij organisaties. Veel organisaties vertellen dat ze gaan voor talent en talentontwikkeling. Maar er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat er veel organisaties niet talent georiƫnteerd werken. Dat betekent dat het belangrijk is dat we ook kijken naar de context. Je kan vol enthousiasme bij je werkgever je sterke kanten zichtbaar willen maken, ze in de groep gooien en verwachten dat anderen dat ook tof vinden. Daar stoten we onze neus nogal eens.

De spits als verdediger opstellen

Het niet inzetten op talenten is alsof je een spits als verdediger opstelt die gedurende 90 minuten van de voetbalwedstrijd achter zijn tegenstander moet aanrennen. Klinkt heel logisch en toch zie ik dat op de werkvloer ook gebeuren. Dus als je nu denkt: ‘Ik heb het helder. Mijn werkgever gaat zorgen dat ik ga doen wat ik goed kan omdat ik vertel over mijn talenten en dat ik daar meer mee wil doen’, dan zal je waarschijnlijk teleurgesteld zijn over de uitkomst. De kans is groot dat je werkgever je in de verdediging zet terwijl je beter bent als spits.

Het gaat hier erom dat jij weet welke context je talent nodig heeft. Hoe je zelf werkt met dit talent en hoe je ermee ‘speelt’ om je doelen te bereiken. Het ligt meer in jouw handen dan die van je leidinggevende of collega. Het voordeel daarvan? Je hebt er invloed op!

Talent in balans kunnen inzetten betekent dat de opbrengst van je talent voor jou en je omgeving optimaal wordt. Klinkt logisch, maar als we extra ons best gaan doen voor onze talenten dan kan het tegenovergestelde van wat je wilt weleens het effect zijn. Het niet kunnen inzetten en uitgedaagd worden zodat je je talenten in kan zetten kost energie en sukkel je van in slaap.

Opdracht

Werk in je werkboek uit wat er kan gebeuren als je met jouw talenten (dat zijn de talenten waarbij je een vijf hebt ingevuld) op jouw werk iets te ver doorschiet en in welke context jouw talenten het best tot hun recht komen bijv met het talent de groeimotor:

Talent:

Ik krijg energie als ik potentieel en groei zie in anderen. Ik haal voldoening uit elke vooruitgang en elk klein stapje dat ik die andere zie zetten. In een gesprek probeer ik bijvoorbeeld een nieuw perspectief aan te reiken of de ander uit te dagen met nieuwe ervaringen. Ik houd ervan om anderen te ondersteunen in hun ontwikkeling.

Context:

Ik mag op zoek naar een omgeving waarin er voldoende ruimte is om met mensen of kleine teams te werken en waarin ik een coachende of ondersteunende rol hebt waardoor ik mensen kan zien groeien. Dit is eveneens een omgeving waarin groei, ontwikkeling en leren een belangrijk onderdeel vormen van de cultuur en de waarden van de organisatie.

Hefboomvaardigheid:

Ik mag me ervan bewust zijn dat de ontwikkeling de verantwoordelijkheid is van de persoon zelf: gras groeit niet door eraan te trekken.

Bijlage die je kan helpen, maar probeer het vooral in je eigen woorden te beschrijven.

Als mensen voelen dat vooral ik wil dat ze zich ontwikkelen, kunnen ze druk voelen: ik moet zorgen dat het hun initiatief blijft. Lang blijven geloven in een mogelijke ontwikkeling is goed, maar soms is er een grens. Daar mag ik me bewust van zijn. Als mensen voortdurend worstelen met hun rol, Kan ik het beste samen op zoek gaan naar een nieuwe rol. Ook hier kun ik goed in ondersteunen.

Als extra aanvulling bij deze oefening kan je een cijfer geven aan je talenten en hoeveel je ze inzet in werk, maar ook bijvoorbeeld in hobby’s of vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld je talent trouwe vriend, heb je mensen/collega’s om je heen die bij je komen met hun verhaal. 1 is niet. 10 is jazeker dagelijks.

Als je vervolgens kijkt naar de talenten die je een vijf of minder hebt gegeven kan je er bijschrijven hoe je denkt dat je dat cijfer hoger kan krijgen? Wat kan je veranderen om dit talenten meer in te zetten?

× Stuur een bericht