Oefening: vragenlijst mindset

Er wordt veel gesproken over groeimindset en vaste mindset. In het onderwijs ook wel growie en fixie genoemd. Daarbij wordt er vooral veel aandacht besteed aan de groeimindset. Uiteraard is dit goed, maar je kan niet alleen een groeimindset of alleen vaste mindset hebben. Het draait om bewustwording en stappen zetten. Waar wil jij in groeien. Het vertrouwen hebben dat je nog verder kan leren, verder dan dit kan ik niet.

Een belangrijk woord hierin is het woord nog. Drie letters die een groot verschil maken. Die je helpen de ik kan het niet, veranderen in een in kan het nog niet. Ik kan eraan werken, kijken wat ik al wel kan, dit toepassen waardoor ik het wellicht wel kan leren.

Soms ga je iets doen waarvan je geen idee hebt of het haalbaar is wat is bedacht. Je mindset heeft een grote rol in hoe jij je uiteindelijk voelt (emoties en gedachten over jezelf) als het lukt of de lastigere variant als het niet lukt.

Stel je een situatie voor die voor jou lastig was, waar je flink wat stress voelde. Ga terug naar deze situatie en dit gevoel en geef dan antwoord op de onderstaande vragen. In je werkboek kan je dit invullen. Dus hoe dacht je in de stressvolle/spannende situatie.

Heb je alles ingevuld? Beantwoord dan nog de volgende vragen: Wat motiveert jou om ‘goed over te komen’ of om te ‘groeien’ Welke strategie zou je op welk moment het beste helpen? Heb je daarin (al) een keuze?

Mijn intelligentie (talent) staat vastO O O O OIk kan mijn intelligentie verder ontwikkelen
Uitdagingen zijn niets voor mijO O O O OUitdagingen zijn er om aan te gaan
Inspanning is voor hen die geen talent hebbenO O O O OInspanning maakt me beter in wat ik doe
Feedback helpt mij zeldenO O O O OIk kan leren van alle feedback
Succes is mezelf bewijzenO O O O OSucces is mezelf ontwikkelen
Mijn resultaten laten zien wie ik benO O O O OIk ben meer dan mijn resultaten
Ik heb last van het succes van anderenO O O O OIk leer van en ben nieuwsgierig naar het succes van anderen
Ik mag geen fouten makenO O O O OIk mag altijd fouten maken van mezelf
Ik kan altijd nieuwe dingen leren maar mijn talent bepaalt het niveau dat ik bereikO O O O OAls ik een bepaald niveau bereik dan noemt men dat een talent
Hoeveel talent je hebt kun je niet veranderenO O O O OHoeveel talent je hebt ligt niet vast.
Ik wil talent laten zien en mezelf bewijzenO O O O OIk wil leren, groeien, nieuwe dingen ontdekken
Gedachte: ‘wat vinden anderen van mij?’O O O O OGedachte: ‘hoe kan ik mezelf verbeteren?’

× Stuur een bericht