Ontdek en ontplooi de talenten waar je energie van krijgt

Voor je aan de slag gaat met talenten, sterke punten, competenties etc. kan het helpen om de verdiepende theorie “Talenten competenties en sterke punten” te lezen als je dat nog niet hebt gedaan. Deze termen komen veel voorbij en zorgen nogal eens voor onduidelijkheid.

Talenten inzetten op het werk

Meer sturend zijn in wat je doet, makkelijker keuzes kunnen maken en zorgen dat er meer op je pad komt waar je blij van wordt. Misschien heeft jouw werkgever of leidinggevende gezegd dat wat jij kan echt is wat de organisatie of het team nodig heeft. Wat dat dan precies is dan vaak niet helemaal helder. Zo wordt niet zichtbaar wat jij wilt, wie je bent en vooruitgang gaat trager dan nodig.  Het kan ook zijn dat je teleurgesteld geraakt bent over de beloftes die zijn gemaakt over het ontwikkelen van jouw talenten bij je (vorige) werkgever. Zo zijn er in de praktijk verschillende redenen waarom we talenten en sterke kanten niet de ondersteunende rol geven die ons werk en leven leuker maken. Daarom leggen we nu eerste een stevige basis hiermee.

Talent is niet hetzelfde als een competentie, het is eerder een voorwaarde om een competentie goed onder de knie te krijgen. -Prof. dr. Lidewey van der Sluis-

Het ontdekken van je talent lijkt vaak simpel, maar is best een lastige klus. Daarom beginnen we er nu als eerste mee, dan kunnen we de komende maanden gebruiken om dit uit te werken en te ontwikkelen. Veel mensen hebben al wel een talententest gedaan, of een workshop gevolgd. Het resultaat is een lijstje met talenten. Het lijstje ligt ergens in een kast of staat op de computer. Daar heb je weinig aan, talenten mogen zichtbaar worden en voor je werken, daarvoor mag je ermee werken (snap je het nog?)

Jij gaat beginnen aan het leggen van een fundament. Dat begint met je eigen sterke kanten zien en ze vervolgens gaan verwoorden in je eigen taal. Wanneer ik sollicitatiebrieven krijg of gesprekken heb en de kandidaat kan duidelijk aangeven wat hij of zij goed kan in eigen woorden (in plaats van de standaard namen voor competenties) dan lig je meestal als snel boven op de tafel en ben je interessant. Dat is niet alleen bij solliciteren, maar ook op de werkvloer. Als duidelijk is wat jij doet en waar je blij van wordt zal je vaker voor dit soort werk en klussen gevraagd worden. Een win-win situatie dus.

Ik ga even nuchter doen, dat inzetten van je sterke kanten gaat niet vanzelf en werpt ook niet direct vanaf morgen zijn vruchten af. Want als jij het weet wat je sterke kanten zijn en het helder hebt is dat niet voor iedereen helder, of soms zelfs een bedreiging. Je krijgt kritiek en dat kan je raken en ontmoedigen om door te gaan en zichtbaar te zijn. Jezelf zichtbaar maken is kwetsbaar, daarom is het ook belangrijk om te leren realistisch te blijven over wat kan in jouw context en indien nodig daar keuzes in te gaan maken. Het hoe of wat ontstaat de komende maanden organisch, dus dat mag je nu ook meteen weer loslaten. Laten we nu met een heel leuk deel beginnen cadeautjes ontvangen en het plezier en de waarde van jouw talenten gaan zien en voelen. Vergeet niet mee te schrijven met wat je hoort en ervaart de komende weken. Schrijf het op in je werkboek, want in de dingen die niet belangrijk lijken  zit vaak de meeste waarde. O, ja verwacht niet iets vooraf, ontvang en geloof dat wat je hoort helemaal waar is.

Doe de oefening jouw talent ontdekken.

× Stuur een bericht